La qualificació dels rendiments obtinguts pels socis d'entitats ha canviat amb l'entrada en vigor –el passat 1 de gener de 2015- de les reformes aprovades amb la Llei 26/2014 de Modificació parcial de l'IRPF. En aquesta norma s'afegeix un paràgraf a l'article 25.1 de la llei de la renda, on es determina que s'entendrà que es percep un rendiment d'activitats econòmiques en el cas que provingui d'una entitat en la qual es participi en el capital; quan provingui de la realització d'una activitat inclosa a la secció segona del IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) i si el contribuent està inclòs a més en el règim de cotització d'autònoms de la seguretat social o en una mútua de previsió social que actuï com a alternativa.
En una primera lectura d'aquest paràgraf sembla que qualsevol soci o partícip d'una societat que presti serveis a la societat inclòs a la secció segona del IAE i que cotitzi autònoms de la Seguretat Social (o en un altre alternatiu) deixa de cotitzar a l'IRPF per rendiment del treball per passar a considerar la prestació dels seus serveis com a rendiment d'activitat econòmica. En altres paraules, es tracta de situacions en què el soci presta a la societat un servei professional com podria ser el cas d'un advocat, un economista, un metge o un arquitecte. A més, aquesta persona ha d'estar en el règim de cotització d'autònoms de la Seguretat Social (o en un altre alternatiu). La redacció d'aquest canvi no deixava clar a qui s'aplicava aquesta norma o si hi havia diferència en funció de l'activitat desenvolupada per la societat. És a dir, la pregunta és si per a un economista, soci o partícip de la societat a la qual presta els seus serveis i que compleix els dos requisits comentats, si la norma seria d'aplicació tant si la societat per a la qual presta els serveis es dedica a l'assessorament a empreses o és una empresa promotora o fabricant de gèneres de punt, per exemple.
En vista de la confusió generada per la norma, el 13 d'abril la Direcció General de Tributs va emetre dues consultes tributàries vinculants aclarint el tema, la CV 1147 i la CV 1148. En la primera s'aborda el tema d'una societat amb activitat empresarial i la segona amb activitat professional. De les dues consultes podem concloure que només tindran la qualificació de rendiments d'activitats econòmiques (i per tant no de rendiments de treball) els obtinguts per socis de societats que realitzin activitats professionals i no empresarials. A més, en el cas del soci s'ha de complir la doble condició de cotitzar al Règim d'Autònoms a la Seguretat Social o sistema alternatiu i pot estar enquadrat en algun epígraf del grup 2 de l'IAE que inclou les activitats professionals. D'aquesta manera, només serien rendiments d'activitats econòmiques els serveis prestats a la societat que es dedica a l'assessoria d'empreses, però no a la promotora ni a la fabricant, en la qual els seus rendiments seguiran tenint la consideració de rendiments del treball.
La reforma fiscal del novembre de 2014 també plantejava un segon problema: si el professional hauria de presentar factures amb repercussió de l'IVA o no, les consultes vinculants 1147 i 1148 del 2015 indiquen que si la titularitat dels actius principals per a desenvolupar l'activitat estan a la societat, en principi el professional prestarà els seus serveis no subjectes a l'IVA. En canvi, si la titularitat d'aquests actius està en el soci, sí que estaria subjecte a l'IVA. Tot plegat tenint en compte que això pot canviar perquè sempre s'ha d'atendre els indicis de les condicions de treball: és a dir, al sotmetiment d'un horari i unes condicions per part del treballador, la remuneració lligada o no a resultats i la responsabilitat assumida pel soci. Aquestes consultes tributàries han aparegut per donar cobertura i seguretat jurídica a les dues situacions, és a dir, tant en el cas que el soci realitzi una factura subjecte a l'IVA com si no, atenent a les condicions indicades.
L'aplicació d'aquesta norma tindrà conseqüències en el càlcul del rendiment del soci, ja que si fins ara tenia la consideració de rendiment del treball, i passa ara a activitat econòmica, les despeses deduïbles i les reduccions a practicar en cadascun d'ells són diferents i hauran d'analitzar-se per separat en els dos casos.