Especialista en cooperativisme i economia social

Centres Especials de Treball

23 de Maig de 2022
Xavier López | VIA Empresa

L'any 1998, Cristóbal Colón, fundador de La Fageda participa en un programa de direcció general a l' IESE Busines School. Ell, psicòleg clínic i emprenedor social, ja feia anys que elaborava iogurts a partir de la llet de les vaques de la granja situada al cor mateix de la Fageda d'en Jordà a la Garrotxa. Ho feia, a més, integrant laboralment a persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. Se'n començava a sortir, però notava que li mancava dimensió empresarial i per això va anar a una de les escoles de negoci més prestigioses del món que, per cert, tenim a Barcelona. Allà va conèixer al professor José Antonio Segarra i aquest fet va ser, sens dubte, el principi d'una llarga amistat. Ara la Fageda és un referent en el mercat i la societat amb productes altament valorats pels consumidors i amb una gran reputació social.

 

José Antonio Segarra ha estat un carismàtic professor de direcció comercial a l'IESE, empresari, executiu i consultor d'empreses tant pimes com multinacionals arreu del món.

Tot i conèixer al Cristóbal és a partir d'una visita acompanyant a la seva filla Montse a La Fageda per fer el treball fi de grau quan el professor Segarra s'acaba d'enamorar perdudament del projecte, amb qui estableix un intens vincle i compromís fins al final.

 

L'any 2016 el Dr. Segarra es converteix en membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, pronunciant un discurs centrat en les empreses socials, sota el títol de "L'empresa social competint en el mercat, principis de bon govern". El model dual amb dimensió social i dimensió empresarial com la Fageda l'havia atrapat definitivament.

La Fageda no és una flor d'estiu, forma part d'un conjunt d'empreses socials molt més ampli

No obstant, la Fageda no és una flor d'estiu, forma part d'un conjunt d'empreses socials molt més ampli. Es tracta dels Centres Especials de Treball sense afany de lucre, entitats que sota la forma jurídica de fundacions, cooperatives o associacions ofereixen bens i serveis al mercat donant feina a persones amb discapacitat amb especials dificultats, principalment discapacitat intel·lectual i malaltia mental. Ser competitius i socials alhora, aquesta és la qüestió, les dues cares de la mateixa moneda, un repte realment extraordinari . Si tirar endavant una empresa "normal" ja és una aventura de risc, imagineu fer-ho en una empresa que a més té com a propòsit donar oportunitats de feina a persones vulnerables. Això no obstant "no hay otra" per crear i mantenir ocupació de forma sostinguda, l'empresa (també la social) ha de tenir resultats econòmics positius.

Coneixedor d'aquests reptes i dificultats el professor Segarra, per iniciativa de DINCAT (la federació que agrupa a aquestes entitats a Catalunya) lidera a l'IESE un equip de professors que elaboren el Llibre blanc per l'ocupació de les persones amb discapacitat i especials dificultats als Centres Especials de Treball. L'estudi a més de presentar la realitat dels centres proposa pautes de cara al futur del sector de manera que la seva missió social quedi reforçada amb un model que asseguri la seva viabilitat i sostenibilitat econòmica. Malauradament, poc després de la finalització del Llibre Blanc, José Antonio Segarra ens deixa a l'edat de 62 anys. La seva família promou una Fundació amb el seu llegat amb la finalitat de promoure i fomentar l'ocupació laboral de les persones discapacitades amb especials dificultats. I, com no podria ser d'una altra manera, com a primera iniciativa s'impulsa, en estreta col·laboració amb l'IESE, un programa d'alta direcció per a directius i directives de Centres Especials de Treball per contribuir a millorar la seva gestió i viabilitat econòmica.

El curs suposa també un espai on els participants, líders del sector, puguin reflexionar de quines estratègies conjuntes poden reforçar la seva sostenibilitat futura. Aquí, ben segur, que les aliances i una major integració poden esdevenir palanques per afrontar els colossals reptes que tenim per seguir donant oportunitats a les persones amb discapacitat compatible amb la competitivitat empresarial. En definitiva, caldrà cooperar per competir.