vicedecano del Colegio de Ingenieros Industriales de Girona

Col·legis professionals, corporacions de servei públic

27 de Gener de 2016
Jordi Fabrellas
Un col·legi professional és una corporació de dret públic reconeguda a la Constitució en el seu article 36, és a dir, a part de la defensa professional, també té l'obligació de la defensa de particulars i ciutadania en general. La Llei atorga als col·legis professionals la finalitat essencial de vetllar perquè l'actuació i l'exercici professional dels seus col·legiats respongui als interessos i les necessitats de la societat, i especialment la de garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.

L'eina que disposen els Col·legis per garantir aquesta funció pública és el seu reglament o codi deontològic. La seva aplicació segueix un procediment que ve determinat en els estatuts, i normalment, segueix un mateix procediment, que s'inicia amb la petició de queixa o d'intervenció en un afer entre un col·legiat i un ciutadà, empresa o institució. Aquesta petició s'entra al registre general, i posteriorment, si s'admet a tràmit, s'estudia i es dóna pas a la instrucció per tal de determinar l'inici de l'expedient o el seu arxivament.

Aquest pas es notifica al col·legiat i es nomena un instructor, que auxiliat per un secretari, practica totes les proves i actuacions que condueixin a l'aclariment dels fets i la determinació de responsabilitats susceptibles de sanció. Si fos el cas, es formula un plec de càrrecs on s'exposen els fets imputats, o bé es proposa el sobreseïment i l'arxivament de l'expedient. En cas que prosperi, la proposta de resolució pot incloure un acte de conciliació o mediació entre les parts.

Tant si és positiu com negatiu, l'expedient es tancarà amb la redacció d'una resolució, que si fos el cas, per acord de la Junta de Govern, pot comportar una sanció al col·legiat que pot ser lleu, greu o molt greu i que pot consistir en una amonestació, la inhabilitació professional del col·legiat o, fins i tot, la seva expulsió.

La instrucció de l'expedient clou amb la comunicació a les parts de la solució presa. Malauradament bona part de la ciutadania desconeix que tot aquest procés és totalment gratuït, sense cap cost per a cap de les parts, i evidentment no tanca mai la via de la reclamació judicial, excepte en el cas en què les parts arribin a un acord i per tant renunciïn a qualsevol reclamació posterior.

En definitiva aquest procediment no deixa de ser una mediació, excepte en determinats casos greus que la mediació no és possible. El col·legi professional fa de mitjancer entre el professional col·legiat i el ciutadà que s'hagi pogut veure perjudicat per unes males pràctiques.

No s'ha d'oblidar, que ara com ara, la llei vigent estableix que per tal d'exercir la professió, per exemple d'enginyer, és obligatòria la seva col·legiació. Des dels col·legis professionals, es té molt clar que el rigor, la imparcialitat, la professionalitat, i la seriositat en tot el procés és cabdal per tal que el resultat final sigui ajustat a dret.

La funció d'un col·legi professional és per tant doble, donar serveis als seus col·legiats però també donar servei a la societat, fet que és pràcticament desconegut pels ciutadans. Cal recordar que la majoria dels casos o denuncies que es presenten, es resolen amb la intervenció del Col·legi corresponent, en un acord de les parts.

El repte que tenim al davant és encoratjar a la ciutadania a utilitzar els col·legis professionals, amb l'objectiu de complir amb la funció pública que ens marca la llei i els mateixos estatuts, i també per evitar la litigiositat i descongestionar la justícia ordinària. Com a corporacions de dret públic, cal que es deixi de considerar els col·legis com entitats corporativistes, i s'entengui que també estan al servei de tota la societat.