Des d’aquest dilluns 30 de març, segons decret del Govern espanyol, l’estat d’alarma per la pandèmia del Covid19 s’endureix a tot l’Estat i es restringeix l’activitat laboral no essencial. Aquesta mesura se suma als més de 15 dies de confinament que portem a la Conca d’Òdena, en concret quatre municipis: Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. El motiu va ser l’aparició d’un important brot de persones infectades per aquest virus a l’Hospital d’Igualada, el què tècnicament anomenen un “clúster”.
"Són més de 9. 000 afectats, que viuen en aquesta zona i tenen el seu lloc de feina a fora, o a la inversa"
Aquest confinament que vivim entenem que és necessari i la situació d’emergència sanitària que patim ho requereix, perquè el primer és la salut de tothom. Però també és cert que aquesta restricció perimetral que tenim a la Conca d’Òdena no permet l’entrada i sortida de treballadors (excepte les que ofereixen serveis essencials) i això ocasiona molts problemes en les empreses i la seva gent. Són més de 9. 000 afectats, que viuen en aquesta zona i tenen el seu lloc de feina a fora, o a la inversa.
És cert que a partir d’aquest dilluns i fins al 9 d’abril, amb l’entrada en vigor del nou Real Decret, queden aturades totes les activitats no essencials a tot l’Estat Espanyol, però nosaltres tenim una condició especial a causa del confinament des del dia 13. Què passa amb les empreses, tallers, fàbriques de la comarca que ja fa més de quinze dies que romanen tancades perquè els directors i/o treballadors estan a l’altre costat de la zona de confinament? Aquesta és una de les inquietuds que més preocupa al teixit empresarial de la zona. Són moltes les trucades i e-mails que rebem cada dia a l’entitat fent consultes i preguntes relacionades amb aquest tema. Les empreses de la Conca d'Òdena, afectades pel confinament s'estan veient obligades a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar (39% de les més de 260 empreses que van respondre una enquesta emesa per la UEA), canviar l'activitat o transformar la seva manera de funcionar; així com també, moltes d'elles es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors. Les converses amb els empresaris, amb els amics o amb els companys de feina sempre acaben amb la mateixa conclusió: a la Conca d’Òdena estem confinats i en sentim desprotegits laboralment.
Com a president de la Unió Empresarial de l’Anoia, l’associació que agrupa i vetlla per les empreses de la comarca, he de dir que aquesta situació ens va totalment en contra. Aquesta crisi ha portat i portarà a la comarca a una situació sense precedents tant a nivell econòmic com a nivell empresarial. Entenc i sóc conscient que estem en un estat d’alarma i davant d’això, el primer és la salut de les persones. Però crec que si es confina un territori, i ara es restringeix l’activitat econòmica de tot el territori espanyol, perquè l’emergència sanitària ho requereix, també cal pensar a implantar les mesures necessàries per a la supervivència del teixit productiu, tant legals com econòmiques que cobreixin a empreses i treballadors. Les mesures establertes des del Govern espanyol i des de la Generalitat per pal·liar l'efecte del coronavirus són absolutament necessàries, però incompletes. No es pot decretar unes restriccions laborals i que siguin les empreses i els seus treballadors i treballadores les que hagin de buscar les solucions. Per ara no hi ha cap proposta per part dels governs d’unes mesures econòmiques raonables i flexibles. No es pot decretar una ordre d’un dia per l’altre i en cap de setmana, sense deixar quasibe marge de maniobra a les empreses per salvar i gestionar els seus processos productius. No es pot passar el problema a les empreses perquè això condicionarà el futur econòmic de la comarca, i del país.
"A la Conca d’Òdena estem confinats i en sentim desprotegits laboralment"
Necessitem estímuls més directes per les pimes i el sector dels autònoms (aquests últims són el 18% de la població activa). I necessitem que a la zona de la Conca d'Òdena es posi una especial atenció als ERTOs presentats per l'excepcionalitat de la situació que es viu aquí en comparació amb altres zones de Catalunya.
Són ja més de 15 dies de confinament a la Conca d’Òdena, de viure amb un munt d’incerteses a nivell laboral, econòmic i empresarial, i sobretot, de viure amb una certa angoixa i anormalitat per la propagació incessant del Covid19. A la Conca d’Òdena tenim empenta, som forts i sabem que ens en sortirem, però també cal que les administracions estiguin a l’alçada i ens donin les solucions que portem demanant fa 15 dies i de les quals encara no tenim resposta.