vicepresidente de Sant Cugat Empresarial

Economia col·laborativa: El millor dels dos mons

04 de Juny de 2016
Juanjo Martinez
Fa ja vuit anys que va arrancar a Sant Cugat del Vallès un projecte de col·laboració públic privat per fomentar l'emprenedoria al municipi. L'Ajuntament va apostar per crear centres d'emprenedoria amb la col·laboració del sector privat i ubicar-los dins de les empreses. Els participants de la iniciativa varen ser i són encara Esade Creapolis, SC Trade Center, Ajuntament de Sant Cugat, Cambra de Terrassa i Sant Cugat Empresarial. Amb el temps, ha esdevingut un èxit rotund tant des del punt de vista dels nous projectes empresarials que s'han consolidat i creació d'ocupació, com des de la sostenibilitat del Centre d'Emprenedoria que no va requerir inversió pública.

Darrerament hem tingut coneixement d'un nou projecte que neix també de la col·laboració entre entitats privades i Administració. Es tracta d'una potent implantació al Palau de Mar de Barcelona amb una superfície de 10.000 m2 d'un seguit d'empreses del sector Tech liderada per Barcelona Tech City, clúster que agrupa la majoria de negocis digitals de Barcelona. S'anomena Pier01, el que ja indica que la previsió és obrir-ne més i té l'objectiu de convertir-se en l'edifici de referència per l' ecosistema d'emprenedoria català.

També recentment hem tingut coneixement de l'interès d'un operador 100% privat, We Work, en implantar-se a Madrid i Barcelona. Es tracta d'un important gestor de Work spaces originari dels Estats Units i que actualment està duent a terme una forta implantació a escala global: Israel, Mèxic, diferents punts d'Europa, Àsia i Austràlia. Es defineixen com a plataforma de creadors, i estan tenint un èxit important allà on s'implanten.
En aquest cas és d'agrair la iniciativa de l'alcaldessa de L'Hospitalet, ciutat que està sabent aprofitar la seva oportunitat i ubicació estratègica. Sabent que aquest operador es vol implantar a Madrid i Barcelona, va aprofitar un viatge a New York per convèncer la direcció de la companya de les bondats d'ubicar-se a la seva ciutat. En aquest cas, el resultat pot ser extraordinari. Una gran aportació de valor per a la ciutat sense cap cost per al contribuent!!

Sembla que estem deixant enrere els temps on les administracions s'embarcaven en grans operacions immobiliàries per crear "Vivers d'empreses" sota una gestió gens sostenible, amb una economia subvencionada uns resultats sovint molt pobres tant des del punt de vista econòmic com de creació d'empreses i ocupació. Cal aprofitar allò que pot aportar la iniciativa pública i alinear els interessos estratègics de les ciutats amb el coneixement i l'eficient gestió privada. Al país també tenim molts operadors amb capacitat d'aportar valor a la societat.