presidente de APARTUR

El camí cap al fi de la il·legalitat

22 de Juliol de 2016
Enrique Alcántara-Garcia
Des de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), que representa 210 empreses que gestionen el check in, check out, neteja, reserves, manteniment d'uns 7.000 habitatges d'ús turístic amb llicència de la ciutat Barcelona, en edificis amb veïns i sense, volem expressar la nostra satisfacció per les passes endavant que està duent a terme l'Ajuntament de la capital catalana per acabar amb la il·legalitat existent a Barcelona. Tot i així, hem de reconèixer que l'estratègia segueix sent incompleta. 

Els aspectes positius que considerem que s'estan abordant són tres punts importants: D'entrada, la INFORMACIÓ i la DETECCIÓ. Què és un pis legal i com es diferencia d'un apartament turístic il·legal? Com pot saber un veí o un turista si el pis que ha llogat és legal o, per contra, és un apartament il·legal? En aquest sentit, la nova web que ha posat en marxa fa uns dies l'Ajuntament de Barcelona, un cop es corregeixin els errors de contingut, es pot convertir en una eina molt eficient i eficaç per resoldre tots els dubtes que puguin sorgir per part dels mateixos veïns de la ciutat com pels estrangers que vénen a Barcelona a passar uns dies.

A més a més, aplaudim les tasques que s'estan duent a terme en matèria d'INSPECCIÓ. La inspecció és crítica i l'Ajuntament està treballant per augmentar l'eficàcia dels inspectors. Un equip més ampli, que també controlarà els pisos que tenen més probabilitats de ser il·legals i en moments del dia en què és més probable trobar-hi turistes.

Per últim, hi ha la SANCIÓ. Ser il·legal ja no és rendible pels propietaris de pisos i això és un aspecte important, que ha de quedar molt clar per poder dissuadir a tots aquells que es plantegen oferir un pis sense complir amb la normativa vigent.

Amb tot plegat, a tota l'estratègia de lluita contra els apartaments il·legals que ha posat en marxa el consistori barceloní li segueix mancant un element fonamental que condiciona la seva eficàcia: no s'està permetent el creixement de l'activitat dels apartaments legals. Per a APARTUR, el problema recau en què hi ha un desfasament massa gran entre l'oferta legal d'apartaments turístics i l'enorme demanda d'aquest tipus d'allotjaments per part de les famílies que visiten Barcelona. Gràcies als vols low cost, viatjar ja és possible per a moltes famílies europees, i aquest és un segment que no deixa de créixer. A la ciutat de Barcelona li interessa el turisme familiar perquè té molts avantatges respecte a altres tipus de turisme que també fan parada a la ciutat.

Tot i així, no hi ha una oferta legal d'habitatges d'ús turístic suficientment àmplia i de qualitat que cobreixi aquesta demanda. Actualment, per desgràcia, la dissonància entre l'oferta legal i la demanda real de pisos turístics es cobreix a través de l'allotjament il·legal. Això és el resultat d'una moratòria que ja dura 11 anys a Ciutat Vella i més de dos anys arreu de Barcelona, mentre s'ha permès – i se segueix permetent amb restriccions – el creixement d'altres models d'allotjaments que, sent perfectament legítims i necessaris, no cobreixen específicament la demanda d'apartaments turístics.

La nostra proposta implica substituir els allotjaments il·legals per pisos turístics legals. D'aquesta manera, podrem garantir:
- La localització a les zones que més convingui a la ciutat.
- El control de la bona gestió dels pisos turístics.
- El pagament de les taxes i els impostos.
- La ubicació en edificis en els quals no hi hagi conflicte entre veïns.

En definitiva, des d'APARTUR volem expressar que les mesures adoptades per l'Ajuntament de Barcelona per lluitar contra els apartaments il·legals són una condició necessària per aconseguir una correcta ordenació del sector però no suficient. Per aconseguir realment els objectius que tots perseguim aquestes mesures s'haurien d'acompanyar d'altres que permetin restablir el desfasament que existeix entre l'oferta legal de pisos turístics i l'enorme demanda que hi ha per part dels turistes que ens visiten dia a dia.

L'Administració municipal hauria d'anar més enllà de la lluita contra l'oferta l'il·legal d'apartaments (insistim, mesura absolutament necessària però no suficient) i hauria d'adoptar també mesures que permetin un creixement ordenat i sostenible dels apartaments turístics legals. Si no abordem aquesta necessitat, difícilment s'aconseguirà eradicar la presència de pisos il·legals a Barcelona.