gerente de la patronal FOEG

El nou repte: la indústria 4.0

08 de Juny de 2016
Mireia Santamaria
La V Escola d'Estiu Jordi Comas, que se celebrarà aquests dijous i divendres al Museu del Suro de Palafrugell, està dedicada aquest any a la indústria 4.0 i reunirà experts mundials de gran renom que ens oferiran les claus per introduir-nos en una transformació digital que només acaba de començar i que molts de nosaltres encara no som capaços d'imaginar tot allò que canviarà. Es preveu que la industria 4.0 pot provocar canvis del nivell de la revolució industrial amb la màquina de vapor. Uns canvis que marcaran un abans i un després i que cal visualitzar per poder-s'hi adaptar i estar preparats.

L'evolució de la indústria té un creixement exponencial. Van haver de transcórrer més de 100 anys per passar, entre 1800 i el 1900, de la indústria del vapor a la indústria de l'energia elèctrica. Però han calgut encara no dues dècades per fer el nou pas de la indústria 3.0 (automatització i electrònica) a l'aplicació d'Internet i a l'aparició dels conceptes híper connectivitat, Big Data, Internet de les Coses o productes intel·ligents.

La fabricació es flexibilitzarà i es podrà produir de forma més individualitzada i adaptada a cada client. Tots aquests canvis no afectaran només a la industria, sinó a tots els sectors econòmics. Canviarà la manera de vendre i de comprar, de comunicar, les estratègies de màrqueting, els transports i la logística, i també l'organització de les ciutats. Els bancs, per exemple, ja tenen departaments d innovació per repensar-se.

Una altra pregunta que ens podem fer és: com es transformaran els comerços i els hotels?

Per tot això, l'Escola d'Estiu d enguany la volem dedicar a reflexionar sobre aquest tema tant important per a les nostres empreses.La innovació comença per escoltar experts que porten molt temps treballant-hi, disposar de la informació necessària i poder fer aquesta reflexió tant important.

Els experts que ens acompanyaran seran Josep Lluís Sánchez Brugarola, doctor en físiques i especialista en processos d'innovació i estratègies de prototipatge per a pimes; Andreu Veà, enginyer electrònic i en telecomunicacions, que va fer la tesi doctoral sobre la creació d'Internet i que fa pocs dies afirmava en una entrevista: "Si Internet fos una persona, encara seria un nadó" (de ben segur que no ens deixarà indiferents). Un altre gran expert present a l'Escola és Javier Ideami, artista, enginyer i emprenedor, que ens ensenyarà com utilitzar tot el nostre potencial per tenir solucions innovadores i originals.

Són conferenciants sol·licitats per auditoris de prestigi com l'ONU o la Unió Europea i que tindrem el gran honor de tenir entre nosaltres a l'escenari emblemàtic del Museu del Suro de Palafrugell.

Val la pena escoltar-los.