profesor del máster en Fiscalidad de la UPF BSM

El Panama Leaks, un bon toc d'atenció a l'OCDE

05 d'Abril de 2016
Albert Sagués
La filtració més gran de dades fiscals de la Història, coneguda com els Papers de Panamà, ha deixat al descobert 2,6 Terabytes d'arxius informàtics d'absoluta confidencialitat, que contenen ni més ni menys que 11 milions de documents procedents del despatx d'advocats Mossack Fonseca, conegut per ajudar a grans fortunes a evadir impostos mitjançant la creació de companyies offshore.

Tenir diners en un paradís fiscal no és delicte, però sí que ho és no tributar en ell. Sens dubte, per volum, es tracta de la filtració més gran de dades fiscals de la Història però el que cal veure ara és si les persones i societats que hi són, oculten l'existència de comptes o societats per evadir impostos. Això sí que seria un delicte. Si pel contrari, té correctament regularitzada la seva situació econòmica i paga els impostos a Espanya, legalment no hi ha res a dir.

És interessant saber quines persones operen en paradisos fiscals però sobretot quines empreses. Suposo que a poc a poc s'aniran coneixent perquè, encara que a priori tenir una estructura offshore a Panamà no té per què ser delictiu, és un bon principi per saber l'ús que es fa d'elles.

Més enllà de les personalitats mediàtiques implicades, el gran treball que li recau ara a Hisenda és esbrinar la quantitat de diners ocults existents i a qui pertanyen. Encara que considero que el punt de pressió de tota aquesta operació hauria de caure sobre els Estats de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). El que està operació hauria de provocar és una reacció en els governs dels Estats de l'OCDE per decidir d'una vegada per totes que cal posar-se d'acord a escala mundial per acabar amb els paradisos fiscals i evitar que afavoreixin els règims tributaris 'opacs'.