Després de més de tres dècades de creixement ininterromput, el passat agost la borsa xinesa es desplomava amb efectes severs i immediats en la renda variable de tot el món, generant una onada expansiva que va conduir, per exemple, a la pitjor caiguda de l'IBEX 35 en els darrers tres anys (-8,24%). Els dubtes i temors sobre la fortalesa de la segona economia mundial van provocar també vendes massives en els mercats globals, afavorint en darrer terme un ambient de desconfiança i inestabilitat en les borses.
Aquest terrabastall als mercats de capitals fa tot just un parell de mesos no és en qualsevol cas cap novetat. Des de fa dècades, les pujades i baixades de la borsa derivades de xocs macroeconòmics o geopolítics està esdevenint una norma, donant lloc a grans pèrdues de capital cada vegada que els recels impregnen els parquets internacionals. La crisi mundial, la seva derivada europea o el via crucis grec són bons exemples d'aquest context de volatilitat constant.
Per si aquesta situació no fos ja prou complexa, estem en una etapa on la rendibilitat dels instruments tradicionals de renda fixa es troba en mínims històrics, i, de fet, alguns inversors ja han patit importants pèrdues apostant per un actiu que sempre havia estat qualificat erròniament com a segur. Aquest escenari movedís, però, ha donat impuls i visibilitat a nous actius a disposició d'inversors de qualsevol perfil i que ofereixen una atractiva relació rendibilitat-risc, com ara el crowdlending que duem a terme des de plataformes com LoanBook.
Aquesta forma d'inversió, cada cop més estesa al nostre país i amb un llarg recorregut a països anglosaxons i del nostre entorn, consisteix en la realització d'un préstec col·lectiu a una empresa –modalitat que contribueix al desenvolupament del nostre teixit empresarial–, individu o projecte per part d'un grup d'inversors –que poden integrar des de petits estalviadors fins a inversors de banca privada, institucionals o family offices– a canvi d'un determinat tipus d'interès. Aquesta activitat s'enquadra en el denominat sector fintech o tecnologia financera, una tendència que està esdevenint ràpidament una realitat i complement al canal bancari.
Així ho acredita de fet la seva inclusió a l'agenda d'enguany del congrés FICOD: la fira més destacada sobre economia digital a l'Estat que s'ha celebrat aquests dies a Madrid, i a on he tingut l'oportunitat de parlar dels avantatges que el crowdlending planteja a pimes i inversors.
Principals avantatges del crowdlending enfront de la resta d'actius
Parafrasejant a James Levy, un prestigiós assessor internacional d'inversions, la diversificació adequada d'una cartera de crèdits en una plataforma de préstecs peer-to-peer (P2P) permet obtenir resultats excel·lents i consistents en el temps i ens exposa a un baix risc de pèrdua de capital. De fet, els rendiments mitjans de la majoria de prestadors en crowdlending són ben bé un 4-5% superiors als que es poden aconseguir mitjançant dipòsits bancaris o bons.
A banda d'aquest elevat retorn, un altre avantatge del crowdlending enfront de la renda fixa tradicional és la seva descorrelació respecte als mercats de capitals, que fa predictibles aquests beneficis. Mentre els actius tradicionals d'inversió estan sotmesos a la dictadura dels xocs imprevistos i constants als mercats de capitals o a les pujades dels tipus d'interès, l'inversor de crowdlending opera en la capa de l'economia real que no coneix aquest nerviosisme diari dels mercats, sempre a mercè de qualsevol notícia o rumor o que els desestabilitza.
L'única amenaça d'una inversió en crowdlending, molt més improbable que les que afecten cada dia els mercats de capitals, consistiria en un impagament massiu d'un gran nombre de préstecs de la seva cartera: una malastrugança inimaginable en una economia amb uns fonamentals com la nostra, i que només tindria lloc possiblement en un entorn de conflicte bèl·lic generalitzat on s'aturés de forma severa l'activitat econòmica.
Conjecturar sobre el risc d'impagaments és en tot cas important pels inversors d'un marketplace de préstecs. La taxa d'incompliment o default es pot calcular fàcilment, i pot compensar-se amb una selecció curosa de préstecs, tant per part de la mateixa plataforma que els posa a disposició dels inversors, com per ells mateixos.
En el cas de LoanBook, especialitzat en préstecs a pimes consolidades, hem desenvolupat de fet un sistema que, per una banda, brinda una major transparència al permetre als inversors tenir ple control i informació en temps real sobre les seves operacions, i, per l'altra, avalua en detall les característiques de cada companyia que demana un crèdit, i, un cop decidim autoritzar-lo, li assignem un rating perquè els nostres inversors puguin visualitzar el seu perfil de risc.