Conseller de famílies empresàries

'Errare Humanum Est'

11 d'Abril de 2018
Jordi Tarragona

Al món de l'empresa sovint s'assumeix que les decisions són racionals, però a l'empresa familiar se sap que tenen molt d'emocionals. I és important ser conscient d'això.

 

Per decidir amb el màxim d'encert possible és important ser conscient de les mateixes circumstàncies, generar totes les alternatives de decisió possibles, establir els criteris de decisió (incloent-hi el punt de vista de la resta d'implicats) i a la seva ponderació. Respecte a aquesta cal tenir en compte que diferents persones podem donar diferent valor a un criteri. I també és important decidir fent prospectiva dels diferents escenaris futurs.

l premi Nobel d'economia 2017 va ser concedit a Richard Thaler per l'anàlisi de les decisions a l'economia del comportament, integrant l'economia i la psicologia. Als seus estudis posa de manifest que les suposicions que els ciutadans som racionals i els mercats eficients són falsos. També constata que ens dol més la pèrdua de 1.000 euros que el lucre cessant pel mateix import. Que estem disposats a correr greus riscos per tal d'evitar perdudes. Que valorem més el que és nostre que si no ho és.

 

L'únic que aparentment no s'equivoca és qui no decideix. Els prejudicis ens ajuden a decidir sense caure en la paràlisi per anàlisi, però ens inclinen a rebutjar la informació que no coincideix amb ells. El problema no és errar amb les decisions, sinó no reconèixer els erros, i no aprendre d'ells. Per cert, el més barat és aprendre dels errors de la resta. No cal posar els dits a l'endoll per saber que es pot morir electrocutat. Admetre els errors dóna munició a l'"enemic". Els errors avui en dia són més visibles, ja que hi ha més evidències digitals de les decisions i dels resultats.

"El problema no és errar amb les decisions, sinó no reconèixer els erros, i no aprendre d'ells" 

El món digital també ajuda a trobar argumentacions per a qualsevol decisió. Miguel Ángel Ariño (IESE) diu que els 10 errors que fem en decidir són: cercar la decisió perfecta, ser poc realistes, fer trampes, decidir segons les modes, precipitar-nos i arriscar més del necessari, confiar massa en la intuïció, ser presoners de les mateixes idees, no considerar les conseqüències, sobrevalorar el consens, i no portar a terme el que hem decidit.

És molt convenient tenir present quins han sigut els nostres errors més importants, i anar actualitzant les llistes. Errar és humà, de "tontos" no rectificar. Per rectificar a temps és oportú fer seguiment dels resultats, i analitzar les causes de les desviacions. L'error pot ser la llavor d'èxit. La penicil·lina és fruit d'un error de laboratori.