Etnògraf digital

El que Apple ha presentat i no ha ensenyat a la WWDC

08 de Juny de 2017
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Apple ha presentat aquest dilluns les novetats que ens canviaran el futur a la conferència anual per a desenvolupadors. Matem-ho ràpid perquè ja ho heu llegit per tot arreu. Macs més potents, nous sistemes operatius per Macs, dispositius iOS i Apple Watch, un nou iPad Pro i un assistent de veu en forma de test anomenat HomePod. M’interessen aquests dos darrers. 

 

L’iPad perquè fa dies que persegueixo la quimera de viure sense ordinadori anar pel món només amb un iPad. Fer massa feines alhora i ser autònom t’obliga a portar sempre la feina a sobre i el mac molesta sobretot si se t’allarga el dia i acabes en algun acte ludicofestiu. A banda d’acabar amb l’esquena trinxada, estar pendent de la motxilla constantment és un sinvivir. El nou iPad Pro amb el nou iOS 11 i la funda-teclat sembla a priori la combinació perfecta per substituir el portàtil. Finalment el sistema operatiu mòbil d’Apple permet l’accés als documents directament tal com ho fem al Mac i drag’n’drop entre aplicacions. Me l’instal·lo a l’iPad Pro que aquests dies estic provant (gentilesa del @quicodomingo) i us en dic alguna cosa.

"El nou iPad Pro amb el nou iOS 11 i la funda-teclat sembla a priori la combinació perfecta per substituir el portàtil"

L’altre aparell que necessito després d’haver-lo vist (Apple en sap molt de crear necessitats) és el HomePod. La semblança del nom amb l’iPod és buscada. El HomePod es presenta com un altaveu intel·ligent que es connecta a Internet i ens reprodueix música del servei Apple Music, per entendre’ns l’Spotify d’Apple. Però la part més important no és la que se sent si no la que ens escolta. El HomePod porta la nova versió de Siri, l’assistent de veu intel·ligent d’Apple, i aspira a ser el majordom de casa. Més enllà de demanar-li música —posa’m el primer disc d’Un Pingüino en Mi Ascensor— li podem preguntar per com es diu el teclista del grup —ens respondria Mario Gil—, o li podem demanar que ens posi algun tema d’un altre grup amb el mateix teclista —en aquest cas ens posaria Aviador Dro o La Mode—.

 

"El HomePod porta la nova versió de Siri i aspira a ser el majordom de casa"

I això ens porta a allò que Apple no va presentar però que vam poder llegir entre línies: la intel·ligència artificial. La llebre la va aixecar el vicepresident Craig Federighi quan presentant el nou Mac OS X va mostrar el renovat Photos. “Hem millorat molt el reconeixement facial, ara Photos encerta encara més quina persona surt a cada foto, ho hem fet amb xarxes neuronals convolucionals” (sóc molt fan d’aquesta expressió).

Apple va donar una altra pista de la importància que atorga a la intel·ligència artificial quan en parlar del seu programa de lectura de notícies va mostrar com n’adaptava els continguts al lloc on érem, a les cerques recents que havíem fet i als plans de futur que teníem: si teníem planejat viatjar a Tailàndia el contingut de les notícies s’adaptava a allò que els algorismes d’Apple consideraven rellevant per nosaltres. L’algorisme de recomanació integrat en el sistema operatiu del mòbil o el que és el mateix l’algorisme de recomanació integrat a la nostra vida.

Un altre fet que no vam veure a la presentació i que corrobora l’interès d’Apple en la intel·ligència artificial va passar al gener quan la companyia va entrar a formar part de la “Partnership on AI to benefit people and society” (aquest és el seu nom) formada fins llavors per Amazon, Facebook, Google, IBM i Microsoft. El representant d’Apple a l’associació és Tom Gruber co-fundador de Siri i CTO de l’empresa de la poma. Digueu-me Sherlock però em sembla que sentirem parlar molt la Siri i molt de Siri pròximament.

Un Siri millorat —el que vam sentir dilluns no es distingeix de com parla una persona—, que ens sent a casa, al mòbil, a la tablet, a l’ordinador i al rellotge, amb potents algorismes d’intel·ligència artificial que ens porten el contingut abans no el busquem. Apple té a les seves mans la tecnologia per fer el dispositiu més innovador des de l’iPhone: l’iPhone invisible. De moment faré un petit pas en aquesta direcció i substituiré el meu portàtil per un iPad Pro però espero amb candeletes el dia que arribi l’iPhone invisible que al pas que anem encara arribarà abans que el Siri en català.

"Apple té a les seves mans la tecnologia per fer el dispositiu més innovador des de l’iPhone: l’iPhone invisible"