Etnògraf digital

Les portes del darrere

28 de Febrer de 2019
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Crec que la foto del MWC d'enguany és la del president rotatiu de Huawei Guo Ping a l'escenari davant d'una imatge on deia "Huawei mai no ha programat ni programarà una porta de darrere als seus dispositius". Una imatge de dubtós criteri estètic on uns innecessaris subratllats a ha programat i a "ni programarà" emfasitzaven el compromís del gegant xinès.

 

A algú acabat d'aterrar al planeta Terra li podria semblar una obvietat al mateix nivell que les declaracions del rei espanyol a l'obertura del MWC afirmant que Espanya és una democràcia plena. Si ets una empresa d'infraestructures de comunicació, la seguretat i la privadesa són part de la teva raó de ser, de la mateixa manera que ho són per una democràcia plena. Ni l'una ni l'altra es poden permetre "portes del darrere" que les posin en risc. I nogensmenys ambdós capitostos van haver de manifestar el fet obvi en llurs discursos.

"L'administració Trump qualifica Huawei d'espies i prohibeix utilitzar els seus productes a infraestructures de telecomunicacions"

El Sr. Gao Ping fa aquesta afirmació després que nombrosos països hagin decidit de prescindir de la seva tecnologia per a les seves infraestructures de telecomunicacions, especialment per al desplegament del 5G. El cas més bel·ligerant és els dels EUA, amb l'administració Trump qualificant Huawei d'espies directament. Austràlia, Nova Zelanda i el Japó també s'han afegit a la prohibició d'utilitzar productes de Huawei per a les seves infraestructures de telecomunicacions. Noruega ho està considerant. La UE no té encara una posició clara però en les jornades de ciberseguretat al Parlament Europeu de fa un mes, l'europarlamentari Axel Voss va parlar de la preocupació creixent pel tema ensems que valorava positivament l'aproximació australiana.

 

El raonament és el següent: qualsevol empresa xinesa o que operi en territori xinès està obligada per llei a compartir les dades amb els serveis d'intel·ligència xinesos si els hi són requerides. A més, l'empresa no té cap obligació de notificar els usuaris que ha cedit llurs dades a un tercer. Per altra banda sabem que Huawei té un sistema de monitoratge i diagnosi remot dels seus dispositius que envien dades de la seva activitat. Desconeixem quina informació recullen exactament i si un requeriment extrajudicial dels serveis secrets xinesos pot obligar-los a monitorar altres tipus d'activitats que no siguin purament les de manteniment.

"Veig al rei d'Espanya al MWC 2020 defensant que Huawei és una tecnologia plena i que no té "portes del darrere"

És difícil saber del cert què hi ha de cert, de propaganda, de guerra comercial i de fake news en tot plegat. El que sí que sabem del cert és que Huawei és el primer productor mundial d'equips de telecomunicacions, el segon venedor de telèfons intel·ligents darrere Samsung i per davant d'Apple i que els serveis secrets xinesos poden tenir accés a les seves dades.

L'altra certesa que tenim és que Vodafone Espanya construirà la seva xarxa 5G amb Huawei. Veig al rei d'Espanya al MWC 2020 defensant que Huawei és una tecnologia plena i que no té "portes del darrere". Com la democràcia espanyola.