Etnògraf digital

I de passada que els treguin el Soma

03 de Maig de 2018
Act. 04 de Maig de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Passen massa coses alhora i totes aquí. Benvinguts a la web social. El que hi passa afecta les nostres vides i les nostres vides és el que hi passa. No són un reflex de la realitat, són la realitat.

 

En una setmana hem vist com les reaccions en línia a la sentència de #LaManada (sense intenció d'ofendre les bèsties) es traduïen en moviments ciutadans de protesta que han omplert places i carrers de dignitat i indignació. També hem vist la fulminant destitució de cap de comunicació dels Mossos, Patrícia Plaja, per un tuit de crítica a la sentència al seu compte personal, repeteixo, personal.

Db5hwgMWAAAeKr

 

En relació al tema alguns mitjans espanyols s'han afanyat a difondre una imatge d'una pintada que expressava en un principi solidaritat amb la víctima amb un gran "Yo sí te creo hermana" i que al final acabava amb un text atacant les parelles dels guàrdies civils del bar d'Altsasu. Lamentable... si fos certa. A Twitter mateix, l'autora de la foto @anapalaniuk desmentia mitjans com El Español i Periodista Digital acusant-los d'estar manipulant i en publicava l'original.]

Aquesta setmana també hem vist polítics d'extrem centre acusant amb llur neollengua els professors innocents de l'institut d' #ElPalau de Sant Andreu de la Barca; publicant llurs noms, cognoms i fotografies des d'un compte amb més d'un milió de seguidors. Al cap d'unes hores apareixien pintades amenaçadores amb els noms i cognoms dels professors assenyalats pel tuit als murs del centre educatiu. No es podia saber. Uns centres educatius criticats en un programa matinal d'Antena 3 pel nét del Francesc Cambó on afirmava visiblement alterat que hi ha escoles a Catalunya totalment pintades de groc i d'altres on els nens que no porten alguna cosa groga són assenyalats (infereixo que en les que estan pintades de groc també).

Però no està tot perdut. O perquè tot està perdut i ja queda res més per perdre [les treballadores de RTVE han iniciat una campanya a les xarxes socials denunciant la censura] que reben a l'hora de fer la seva feina. Amb llurs testimonis directes acusen l'ens —l'ens!— de manipular al públic amb els diners de tots. Si teniu prou fetge, podeu seguir tot el que denuncien a @MujeresRTVE a Twitter i a Instagram i a l'etiqueta #AsíSeManipula. Una de les denúncies és que les notícies positives de Catalunya —que hi són, afirmen— se silencien sistemàticament i que només s'emeten les conflictives. No es podia saber. La que no m'imaginava i que demostra la magnitud de la tragicomèdia és el fet que tinguin prohibit referir-se a la selecció espanyola de futbol com la Roja!

Mentrestant, en una punta de món Mark Zuckerberg ha presentat a la conferència de desenvolupadors de Facebook F8 a Silicon Valley el prêt-à-porter de la plataforma: unes ulleres de realitat virtual a 199 la peça, 20.000 humans lluitant contra bots per les pròximes eleccions i les noves funcions de Facebook com a plataforma de contactes. A l'altra, l'Administració Civil Xinesa ha anunciat que aquest mes ja començarà a aplicar el seu sistema de crèdit social, on cada passatger té una nota segons el seu comportament en l'espai públic i a la xarxa. Les persones amb baixa puntuació se'ls negarà el dret a volar durant un any.

Facebook, junt amb la resta de mitjans, vindria a ser el Soma de l'Aldous Huxley a un Món Feliç; Xina i la resta d'Estats, el Gran Germà del George Orwell a 1984. Si les mesures de l'Administració Civil Xinesa s'apliquessin a polítics i periodistes espanyols, més d'un i més de dos trigarien molts anys a volar. Ara de tant que volen no veiem el sol. Jo els trauria el Soma.