Informàtica, dones i mossegades

20 de Desembre de 2018
Act. 20 de Desembre de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

En el marc del 12x12 Congrés, una iniciativa de Tertúlia Digital i SmartCat de la Generalitat de Catalunya se celebra aquest dijous la cerimònia de lliurament dels premis Dona TIC 2018. El premi és un reconeixement al paper fonamental de les dones en el món empresarial i acadèmic en l’àmbit de les TIC en les categories d’emprenedoria, acadèmia, investigació, divulgació, iniciativa empresarial, projecte estudiantil o dona TIC revelació de la temporada.

I això és bo i és dolent alhora. Bo perquè amb el reconeixement públic es visibilitza la feina de dones professionals que excel·leixen en els seus àmbits i dolent perquè la feina de dones professionals que excel·leixen en els seus àmbits necessita encara reconeixement públic per tal que sigui visible.

"El Premi és bo i dolent alhora. Bo pel reconeixement públic amb el qual es visibilitza la feina de dones professionals, però dolent perquè aquesta necessita encara reconeixement públic per a que sigui visible"

Tenim un dèficit sistèmic en el sector TIC: el sistema educatiu, la capacitat del país d’atracció de talent aliè i la seva capacitat de retenció del propi no són suficients per cobrir la demanda. L’arribada d’empreses del sector a Barcelona en els darrers temps, la creació d’empreses incipients i la demanda dels centres d’investigació superen la capacitat del nostre ecositema TIC de crear professionals. La flamant aliança Digital Talent presentava la setmana passada les xifres d’oferta i demanda TIC a Barcelona: de setembre a novembre de 2018, respecte al mateix període de l'any anterior, la demanda de perfils tecnològics ha crescut en un 40%, de 2.834 ofertes a 3.964, mentre que els professionals disponibles només han augmentat en un 7,5%, de 1.099 professionals a 1.182.

La caiguda en picat des dels anys 80 de les vocacions TIC entre les dones fa la magnitud de la tragèdia encara més gran. Karina Gibert, la vicedegana del Col·legi d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, ho resumia al Revolució 4.0 de Catalunya: “La visió que aporta la dona a qualsevol professió és diferent a la que aporta l’home”. En la seva intervenció expressava que en desconeixia els motius però que en informàtica la presència femenina és “minimíssima” i que això és un motiu de preocupació a escala global.

La transformació que han sofert les TIC els darrers anys poden explicar aquest fenomen; l’explicació és tripartida. En primer lloc, el rol central de la informació. Als anys 1960 quan els primers ordinadors entren a les empreses són les dones les que els fan servir. Els ordinadors serveixen per fer comptabilitat, nòmines i fitxers de clients, i en entorns empresarials són poc més que màquines d’escriure espavilades. Això canvia als anys 80 amb la informàtica personal. L’augment de les capacitats dels ordinadors fa que la gestió de la informació passi de la taula de la secretària a la del conseller delegat: una millor gestió de la informació possibilita millors decisions que la competència.

El segon motiu és el de la publicitat. Amb la informàtica personal els ordinadors entren a les cases i inicialment fan funcions de consoles de videojocs espavilades. Recordeu els Spectrum, Commodore 64 i Amstrad. Les estratègies de màrqueting es dirigeixen als nens de la casa i es venen com l’evolució natural dels mecano i dels Scalextric, la joguina perfecta per al manetes de la casa. La publicitat crea la figura del geek. Als EUA s’observa una caiguda forta de les vocacions femenines en TIC a partir d’aquesta època i els ordinadors passen a ser una cosa d’homes. El paradigma d’aquest fenòmen és la infame publicitat del Texas Instruments de 16 bits (2 bytes) on dues dones mengen literalment l’orella d’un geek sota l’eslògan de “two bytes are better than one (dues mossegades són millor que una).

I la tercera, tot i que no és exclusiva de les TIC, és el de la visibilitat. Com en altres àmbits —ciència, tecnologia, empresa, religió— la feina de les dones és sovint invisible. Això no només fa impossible el reconeixement present del paper femení en cadascun dels seus àmbits sinó que n’hipoteca futures eventuals vocacions que es troben mancades de referents. Els educadors saben que dels 6 als 10 anys la canalla es comença a preguntar què vull ser quan sigui gran i que és llavors on s’ha d’incidir si es vol que tinguin el màxim d’opcions on triar i remenar. La de la tecnologia, i en concret la de les de les TIC, la tens molt amagada si ets una nena.

El Barcelona Supercomputing Center té un programa de visites per escoles on el recorregut que es fa per les instal·lacions del Mare Nostrum. Para especial atenció als personatges femenins i la seva influència en el món de la computació: des d’Ada Byron, la primera dona que va publicar un programa al segle XIX, fins a Margaret Hamilton, l’enginyera informàtica de la NASA que va dur l’home a la lluna, passant per Grace Hopper, l’enginyera informàtica que va escriure el primer compilador.

Com a part d’aquesta iniciativa, el BSC va col·laborar amb el grup Macedònia en l’enregistrament del seu darrer videoclip Superordinador Marenostrum.

"L'opció de la tecnologia, i en concret la de les de les TIC, la tens molt amagada si ets una nena"

Per això és important que avui coneguem els noms de les dones que han estat més rellevants en les TIC aquest 2018, noms que afegirem als d’Anna Ripoll, catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UAB; Mariola Dinarès, periodista especialitzada en TIC, comunicadora i emprenedora digital; Ana Sabater, enginyera tècnica informàtica cofundadora i directora associada d’EUGENOMIC; Ester Lorente, enginyera informàtica del Master Innovation and Research in Informatics, especialitzada en Smart Mobility; Marina Blasco, estudiant de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtica, que està desenvolupant un vehicle que s’autogestiona energèticament; Mireia Calvo, enginyera superior de Telecomunicacions, màster en Enginyeria Biomèdica i un doctorat europeu en Processament de Senyals i Telecomunicacions; Mar Alarcón, creadora de la primera plataforma tecnològica a Espanya i, actualment líder, de lloguer de vehicles entre particulars: SocialCar.com; totes elles guanyadores dels Premis Dona TIC 2017 i referents en els seus àmbits. Seguim.