De la ficció al documental per la cara

16 de Maig de 2019
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

A Minority Report, Tom Cruise entra a un centre comercial i els anuncis que veu a les pantalles li recomanen continguts personalitzats per a ell. Fins i tot li donen la benvinguda cridant-lo pel seu nom. El relat de Philip K. Dick portat al cinema per Steven Spielberg és sovint citat com a exemple de la societat distòpica a la qual la tecnologia ens pot portar. A la prolífica literatura de futurs indesitjats hi podem afegir tranquil·lament qualsevol episodi de Black Mirror.

"Algú de Google devia pensar que portar els membres del Parlament Europeu a un tour per Minority Report era una bona idea"

L’any 2017 la Unió Europea va imposar una multa a Google per valor de 2.400 milions d’euros. El fet que la UE va considerar punible era que als resultats de cerques de productes, el buscador primava els productes que es podien comprar a Google Shopping abans que els de la competència i això va en contra de les directives europees de lliure competència i s’emmarca en l’abús de posició dominant. Fixeu-vos que quan fem cerques a Google —i en general quan naveguem per la xarxa— ens passa com al protagonista de Minority Report però en l’entorn digital; rebem publicitat personalitzada.

Qui va portar el cas davant la UE i en va negociar les condicions amb Google va ser l’economista i encara MEP Ramon Tremosa, que va haver d’anar al campus de Google a Silicon Valley a parlar personalment amb els advocats de la companyia. Jo hi he anat un parell de cops i l’experiència de la visita és memorable, però m’imagino que si ets un MEP i de la visita en depèn la multa, encara més. Em va explicar que els van rebre amb molta amabilitat i que mentre anaven a la sala de reunions uns quadres a les parets, que van resultar ser pantalles LED, mostraven fotos dels convidats extretes de Google Images amb textos nominals donant-los la benvinguda. Algú de l’empresa devia pensar que portar els membres del Parlament Europeu a un tour per Minority Report era una bona idea.

Aquesta setmana hem sabut que l’Ajuntament de San Francisco ha aprovat per 8 vots a 1 la prohibició de les tecnologies de reconeixement facial; els cossos policials i agències de seguretat privada no podran fer servir la informació facial de ciutadans per combatre el crim. Aaron Peskin, el ponent de la moció va manifestar: “La percepció que San Francisco és el centre de tot allò tecnològic també comporta la responsabilitat dels seus legisladors locals (…) Tenim una responsabilitat extra en la regulació dels excessos de les tecnologies precisament perquè surten d’aquí”.

Peskin: “La percepció que San Francisco és el centre de tot allò tecnològic també comporta la responsabilitat dels seus legisladors locals"

És la versió de Silicon Valley d’allò que deia el tiet moribund d’Spiderman, que “una gran responsabilitat comporta un gran poder”, una gran responsabilitat que reguladors i administracions han de recordar de tant en tant a les grans tecnològiques, perquè si no Minority Report i Black Mirror passaran de ficció a documental, per la cara i sense adonar-nos-en.