Barcelona juga a la Champions de les fires tecnològiques. Aquesta setmana passada, l'Integrated Systems Europe (ISE) ha tornat a desplegar el seu arsenal audiovisual per convertir la ciutat en un aparador gegant de pantalles, projectors i tecnologies immersives. En un mes, però, arribarà el Mobile World Congress (MWC), i si algú pensa que juguen en la mateixa lliga, potser ha de revisar els seus apunts. A l’ull inexpert pot semblar que són fires que se solapen, però no tenen la mateixa estratègia ni juguen al mateix joc.
"En tecnologia l’impacte no es mesura en polzades de pantalla a l’entrada de la Fira, sinó en la capacitat de transformar la indústria"
La comparació entre l'ISE i el MWC és recurrent, però és també enganyosa. A primera vista, ambdues fires semblen similars: A Fira Barcelona, ocupen tots els pavellons, plenes de marques punteres en tecnologia, i situa la ciutat com a centre neuràlgic de la innovació. Però si rasquem una mica, les semblances acaben aquí, i no fa falta una pantalla 8K per veure les diferències.
La primera està en qui mou els fils. El MWC no és només una exposició de gadgets i nous dispositius; és el lloc on es decideix el futur de la tecnologia mòbil a escala global. Els seus visitants són els directius de les principals empreses tecnològiques i més influents de tot el món. Més de 23.000 directius d’alt nivell aterren a Barcelona per signar acords, tancar inversions, i definir estratègies que marcaran el rumb del sector en els pròxims anys. No es tracta només del que es veu als pavellons, sinó del que es cou a porta tancada en reunions estratègiques d'alt nivell. En canvi, l'ISE, tot i el seu impacte creixent, encara es troba en una fase on predomina més la demostració que la decisió.
L'altra gran diferència és el llegat i les ganes de canviar la vida a la gent més enllà del negoci. La GSMA, conscient que una fira de quatre dies no transforma per si sola un territori, va crear la Mobile World Capital per estendre els beneficis del MWC durant tot l'any. En uns anys, han passat de ser un esdeveniment de 4 dies a l’any, a convertir-se en un actor estratègic per a la ciutat, amb iniciatives en educació, emprenedoria i desenvolupament tecnològic durant 12 mesos. No han plantat una tenda de campanya; han construït una seu i han convertit Barcelona en casa seva. L'ISE encara no ha fet aquest pas, i si vol aspirar a un impacte semblant, haurà de treballar per deixar empremta més enllà dels metres quadrats ocupats a Fira Gran Via durant uns dies.
"L'ISE, tot i el seu impacte creixent, encara es troba en una fase on predomina més la demostració que la decisió"
No em malinterpreteu: Barcelona és afortunada de tenir aquestes dues grans fires, però és fonamental entendre que la seva aportació va més enllà de la grandària i el nombre de visitants.
La bona notícia és que l’ISE té un potencial enorme, i aquest any el “track” de la transformació de la IA al món audiovisual ha sigut meravellós, però per arribar a competir de debò a la lliga dels grans, ha de fer el salt de l'exhibició a la influència, i aquesta és la lliga on realment juguen els grans. Hi ha poques fires així al món, i es poden comptar amb els dits d’una mà. Perquè al final, en tecnologia l’impacte no es mesura en polzades de pantalla a l’entrada de la Fira, sinó en la capacitat de transformar la indústria i decidir-ne el rumb més enllà d’una setmana a l’any.