• Opinió
  • L'opinió
  • ​Quan les nenes estimen la ciència i la tecnologia el món és molt millor
Directora General Mundial del Negoci d’Impressió en Gran Format Professional d’HP

​Quan les nenes estimen la ciència i la tecnologia el món és molt millor

11 de Febrer de 2019
Act. 11 de Febrer de 2019
Guayente Sanmartín

Aquest dilluns dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, una data proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en educació, capacitació, ocupació i presa de decisions en l’àmbit de la ciència i la tecnologia.

 

I per què cal una data com aquesta? Doncs perquè el món no es pot permetre les següents dades: la UNESCO confirma que només el 28% dels investigadors del món i el 35% dels estudiants matriculats en les carreres vinculades amb les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques per les seves sigles en anglès) són dones.

"El món no es pot permetre que només el 28% d'investigadors i el 35% d'estudiants STEM siguin dones"

Tot sembla indicar que en menys de deu anys el 50% de les professions a Espanya estaran relacionades amb les carreres STEM i la Comissió Europea, que senyala que actualment el 41% de les empreses tenen dificultats per a trobar talent STEM, preveu que el 2020 hi haurà 900.000 llocs de treball del camp de la tecnologia sense cobrir.

 

Això no s’ho pot permetre una societat formada per un 50% d’homes i un 50% de dones.

Què hauríem de fer per revertir aquesta tendència?

Opino que hi ha molts factors que poden haver influït en això. Un d’ells, força greu, és la manca de referents de les dones dins del sector tecnològic. Sense referents les nenes no tenen on emmirallar-se, fet que pot haver influït en aquesta falta d'interès actual. Hi ha moltíssims casos: el treball d’Ada Lovelace (avui dia considerada la mare de la programació informàtica) va ser oblidat i no reconegut durant molts anys pel simple fet de ser dona, o el de Hedy Lamarr, més coneguda pel seu paper com a actriu i no pel d’inventora del que coneixeríem més tard per Wifi, entre molts d’altres.

Per altra banda, crec que l'escassa presència actual de dones en llocs de responsabilitat i presa de decisions en aquestes àrees tampoc ajuda a les nenes a imaginar-se un futur professional en aquest àmbit. Tenim moltes dones fent recerca tant científica com tecnològica, però molt poques en posicions de lideratge.

Finalment, crec que els estereotips de gènere i la mala comunicació també desanimen les nenes a inscriure's en cursos o carreres tecnològiques. Aquests estereotips, per exemple, reforcen la imatge de les enginyeries com a carreres d’homes i la universitat no acaba de trobar la manera de comunicar de forma més atractiva el que significa ser enginyera. Si preguntes a nenes de primària què fa una enginyera no saben què contestar. Si els preguntes què fa un metge, advocat o mestre, ho tenen molt més clar. Hem de millorar la manera d’ensenyar assignatures meravelloses com les matemàtiques o la física per evitar perdre ja des de la primària a les nenes, i molts nens també.

"La manca de referents, la manca de dones en llocs de responsabilitat, els estereotips de gènere i la mala comunicació perpetuen la situació de la dona" 

Per això, és de vital importància que tothom –societat, famílies, empreses i institucions – ens impliquem a eliminar aquests estereotips socials i prejudicis per evitar que les nenes autolimitin les seves opcions educatives i que puguin escollir lliurement el que vulguin ser de grans. Tots podem contribuir des de les nostres posicions. Des d’empreses com HP mantenim un fort compromís en reivindicar i promoure el paper femení en l'àmbit científic-tecnològic. Al llarg de l’any organitzem moltes activitats que ja estan tenint un gran impacte.  

Una de les activitats estrella és la competició anual de programació HP CodeWars organitzada per voluntaris d'HP, que té com a objectiu despertar l’interès dels joves estudiants, especialment les nenes, en el món de la ciència i la tecnologia. Enguany, l’HP CodeWars celebra el 2 de març el seu cinquè aniversari i ens fa molta il·lusió comprovar que cada cop més nenes s’apunten a aquesta iniciativa. De l’any passat a aquest, la participació de noies ha pujat d’un 18% a un 27%. Aquestes dades fan palès que els esforços d’aquests cinc anys han donat resultat i que cada cop més escoles estan introduint la programació com una activitat més aplicada a qualsevol assignatura tant per a nens com per a nenes.

El compromís d’HP no només és latent aquest dia, ja que durant tot l'any col·laborem en diverses iniciatives, com ara el programa INSPIRA, creat per la universitat de Deusto i que ara s’està expandint per diverses ciutats, a on empleades de diverses companyies, entre elles nosaltres, van a les escoles a explicar a les nenes què fan les enginyeres, com estan canviant el món i com poden elles contribuir també. Els donen les eines necessàries perquè puguin escollir el seu futur professional amb tota llibertat.

HP Trobada 100tífiques

Guayente Sanmartín amb les enginyeres d’HP que participaran a la ‘Trobada 100tífiques’ | Cedida

També estem col·laborant amb el Technovation Challenge, competició organitzada per la Fundació Iridescent per animar a les nenes a desenvolupar idees basades en tecnologia que tinguin un impacte social. Una competició preciosa on, per exemple, l’any passat vam donar suport a un grup de nenes d’una escola del Raval de Barcelona a desenvolupar una App per identificar la violència de gènere.

I avui, dilluns 11 de febrer, 19 enginyeres de HP aniran a 15 escoles de tot Catalunya a fer una xerrada d’una hora sobre la seva experiència en el món de l’enginyeria i com gaudeixen de la seva feina, i així provocar la curiositat pels estudis STEM entre els alumnes. Aquesta iniciativa, anomenada 100tífiques, ha estat ideada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) que és una institució que també està fent una gran feina per visibilitzar el paper de la dona en aquests àmbits.

Se que moltes altres empreses també estan com nosaltres participant en moltes iniciatives per aconseguir canviar aquesta tendència. Però, ens calen moltes més.

"La diversitat i la inclusió hauria de ser un dels pilars de tota cultura corporativa"

La diversitat i la inclusió hauria de ser un dels pilars de tota cultura corporativa. Us puc assegurar que funciona. HP ho té i aquest any celebra el seu 80è aniversari! I, tot i que actualment, el 22% dels rols tècnics a HP a nivell global estan ocupats per dones, i el 40% de la nostra Junta Directiva està formada per dones, no és suficient i continuarem treballant per millorar aquestes xifres. Però sols no ho aconseguirem. Treballem entre tots per transformar els valors de la nostra societat a través d'activitats i programes, com els esmentats anteriorment, millorem el paper de l’escola i la universitat, formem els professors, apliquem polítiques d’igualtat… Tant de bo l’11 de febrer de l’any que ve les xifres de matriculacions de dones en les àrees STEM hagin augmentat i coneguem més històries de dones referents en el món de la ciència i la tecnologia. Voldrà dir que el nostre món serà molt millor.