Director de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Cooperativitzar la vida i el món

30 de Juny de 2017
Guillem Perdrix

La commemoració del 95è Dia Internacional de les Cooperatives és un bon moment per recordar que existeixen solucions per combatre la desigualtat, com posen de manifest cada dia les empreses cooperatives i, aquest any, recorda l’Aliança Cooperativa Internacional.

 

Més enllà de la seva estructura interna no discriminatòria, les cooperatives fomenten també la igualtat en l’àmbit extern, ja que són empreses centrades en les persones i no en el capital, per la qual cosa contribueixen a la distribució de riquesa d’una forma més justa. A més des de la seva diversitat, estan presents a tots els sectors d’activitat econòmica.

Les cooperatives són capaces de créixer a partir d’un model sostenible, oferint una varietat de serveis i productes com a resposta a les necessitats de les persones que en formen part. Cada vegada més persones busquen treballar, viure, consumir i relacionar-se des dels valors. El cooperativisme ha esdevingut un motor de l’economia social i, molt especialment, de les diverses xarxes que la conformen. La participació, la transparència, la gestió democràtica, la propietat compartida, el respecte pel bé comú i la voluntat de transformació social emergeixen i formen part de la nostra cultura empresarial.

 

"Cada vegada més persones busquen treballar, viure, consumir i relacionar-se des dels valors"

A la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, l’entitat que representa el cooperativisme de treball, som testimonis del creixement dels darrers anys. El darrer any van registrar un augment rècord, amb una pujada del 56% de noves cooperatives de treball respecte a l’any anterior. Concretament, gairebé 9 de cada 10 persones creadores d’una cooperativa van triar la modalitat de treball l’any passat. Des de la Federació impulsem la creació de noves cooperatives amb sessions informatives i eines com un test online per detectar les capacitats necessàries per fomentar l’emprenedoria cooperativa.

La progressió ascendent del cooperativisme es posa de manifest any rere any amb les xifres positives de generació d’ocupació. El primer trimestre del 2017 ha crescut un 6,2% la quantitat de persones ocupades a les cooperatives respecte al mateix període de l’any anterior. En gairebé una dècada, del 2008 al 2017, l’ocupació a les cooperatives ha crescut un 18%.

Convençuts de la capacitat transformadora del cooperativisme, la Federació ha elaborat un full de ruta en forma de Pla Estratègic que recull els reptes plantejats per la societat i es compromet a impulsar el nostre model d’empresa cooperativa a partir d’uns eixos centrats en la representativitat, la visibilitat, la dinamització i l’enfortiment, la creació i la comunicació.

"En gairebé una dècada, del 2008 al 2017, l’ocupació a les cooperatives ha crescut un 18%"

Conscients de l’interès pel model cooperatiu, la Federació impulsa el Municipi Cooperatiu, un programa de desenvolupament al territori del qual formen part almenys 23 ajuntaments catalans compromesos amb l’economia social i cooperativa, entre ells la ciutat de Barcelona, que s’hi ha adherit recentment.

Les cooperatives contribueixen a una societat més igualitària i nos discriminatòria garantint que les persones que ho desitgin en puguin formar part. En el Dia Internacional de les Cooperatives, ens sumem a la crida que fa l’Aliança Cooperativa Internacional per celebrar la contribució de les cooperatives per construir un món millor. I afegim la necessitat de recuperar els principis i valors que ens són propis per cooperativitzar la vida i el món