CEO i fundador d'Inusual

Humans amb recursos: la nova era del lideratge empresarial

16 d'Octubre de 2023
Pere Rosales

Si ens aturem a pensar en el tràfec de les empresas, en aquesta eterna batalla entre gestionar i liderar, ens adonem que hem viscut un canvi de paradigma monumental. Si per cada vegada que he escoltat "Recursos Humans" m'haguessin donat una moneda, ara mateix segurament estaria escrivint aquest article des d'una illa de la polinèsia francesa. Però aquí estem, compartint reflexions des del meu estudi, i la veritat és que, no ho canviaria per res.

 

Humans, no Recursos

Al llarg de la meva trajectòria pel món empresarial, he après alguna cosa essencial: les persones no són eines que utilitzar i guardar; són històries, són aspiracions, són emocions. I quan t'adones d'això, tot canvia. Deixes de veure al teu equip com a un simple mitjà per aconseguir un objectiu i comences a veure les meravelles que poden sorgir quan realment et connectes amb ells.

Liderar amb la porta oberta, i el cor també

Liderar és un art, no una ciència. I com tot art, necessita passió, entrega i, sobretot, humanitat. És aquesta il·lusió a la mirada quan parlem dels nostres projectes, és aquesta emoció que se sent quan celebrem els petits i grans assoliments del nostre equip.

 

"Un líder innovador no treballa per ser el millor del seu equip, sinó perquè el seu equip sigui el millor"

Però també té una mica de ciència, si ens posem seriosos un moment i parlem de dades, veiem que, segons un estudi de la consultora Gallup, les empresas que compten amb un lideratge sòlid i compromès experimenten un 41% menys d'absentisme, un 10% de millora en la satisfacció del client i un 24% d'increment en la rendibilitat. Déu n'hi do! Això són xifres que no es veuen necessàriament en el compte de resultats, però que estan, i influeixen a l'EBITDA.

Lideratge innovador, més que un estil, una necessitat

He tingut la sort de ser testimoni de com equips sencers floreixen sota la guia de líders que no només dirigeixen, sinó que també inspiren. Líders que s'atreveixen a somiar, que desafien l'establert i que creen espais on els seus equips poden explorar, innovar i, sí, també equivocar-se.

Perquè, no és en els errors on trobem les nostres lliçons més valuoses? No és enfrontant-nos als reptes on descobrim de quina pasta estem fets i no és mostrant-nos vulnerables on trobem la nostra veritable autenticitat? I és que un líder innovador no treballa per ser el millor del seu equip, sinó perquè el seu equip sigui el millor.

Un cop d'ull al passat per entendre el present

Fem un cop d'ull enrere. En les albors del management, en una era industrial, quan les idees de Taylor eren considerades innovadores, els humans eren considerats recursos perquè la mentalitat de l'època així ho dictava. Era un món de producció, de maquinàries, on l'eficiència era el rei i les persones eren parts d'un sistema molt major.

Però avui, en un món globalitzat, hiperconnectat i en constant canvi, on la creativitat i la innovació són la moneda de canvi, considerar les persones mers recursos és no només obsolet, sinó directament perjudicial per a qualsevol organització.

Liderar des de l'autenticitat

Així que la invitació és clara: liderem amb el cor, amb aquesta espurna que ens fa únics i amb la valentia de creure que podem construir un futur diferent. Siguem aquests líders que, amb un somriure sincer i lluentor en els ulls, diem, però sobretot demostrem que les persones són l'ànima de la nostra organització, i que és a través d'aquest ànima per on flueix la veritable màgia i s'aconsegueixen no només bons negocis, sinó bones organitzacions.

Al final del dia, més enllà dels números, les estratègies i els objectius, està la inigualable essència de la humanitat, que —ho veiem o no— és, i sempre serà, el nostre veritable recurs més valuós i genuí. Així que, et proposo un repte. Quan llegeixis o escoltis el concepte "Recursos Humans", dóna-li la volta i pensa'l com a "Humans amb Recursos".

Per cert, si et ve de gust aprendre històries de persones amb aquesta perspectiva, Humans amb Recursos és precisament el títol d'un podcast que porta anys funcionant a Spotify, aquí ho deixo.

15 Preguntes d'autoreflexió per a líders i equips

1. Autenticitat - Estic liderant des de la meva autenticitat i valors, o em trobo seguint patrons establerts sense qüestionar-los?

2. Connexió humana - Com puc millorar la meva connexió amb el meu equip i fomentar un ambient de confiança i obertura?

3. Inspiració i motivació - De quina manera estic inspirant i motivant al meu equip per explorar el seu màxim potencial?

4. Espai per a l'error - Estic proporcionant un espai segur on el meu equip pugui cometre errors i aprendre d'ells sense por de represàlies?

5. Desenvolupament de l'equip - Com puc recolzar millor el desenvolupament professional i personal de cada membre del meu equip?

6. Comunicació efectiva - Estic comunicant les visions i objectius de l'empresa de manera clara i efectiva al meu equip?

7. Reconeixement - Estic reconeixent i valorant els esforços i assoliments del meu equip de manera justa i consistent?

8. Innovació i creativitat - Com puc fomentar un ambient que encoratgi la innovació i la creativitat dins del meu equip?

9. Benestar de l'equip - Estic donant suficient atenció al benestar del meu equip i prenent mesures per assegurar la seva salut mental i física?

10. Flexibilitat i adaptabilitat - Com puc millorar la meva capacitat per ser flexible i adaptable davant els canvis i desafiaments que enfrontem?

11. Escolta activa - Estic practicant l'escolta activa i realment comprenent les preocupacions i aportacions del meu equip?

12. Lideratge participatiu - Estic involucrant el meu equip en la presa de decisions i valorant les seves opinions i perspectives?

13. Visió a llarg termini - Estic mantenint una visió a llarg termini i guiant el meu equip cap a objectius futurs mentre enfrontem els desafiaments actuals?

14. Desenvolupament personal - Estic dedicant temps i recursos per al meu propi desenvolupament personal i professional com a líder?

15. Balanç vida-treballo - Com puc assegurar un millor equilibri entre la vida laboral i personal per a mi i per al meu equip?