• Opinió
  • L'opinió
  • Impuls a la indústria de l'automoció com a gran motor econòmic
vicepresidente de la patronal FOEG

Impuls a la indústria de l'automoció com a gran motor econòmic

11 d'Octubre de 2014
Alexandre Juanola
La indústria de l'automoció és un gran motor econòmic com ho demostra el fet que a Catalunya hi ha 380 fabricants de vehicles i components, i concretament a les comarques gironines és un sector punter amb un gran nombre d'empreses que treballen al voltant d'aquesta indústria.

L'acte recent de presentació, a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat de Girona del clúster de la indústria de l'automoció de Catalunya, va agrupar representants d'aquest sector que van poder conèixer per mitjà del president del clúster, Vicenç Aguilera, la gran tasca que fa aquesta associació, que es va constituir l'abril de l'any passat amb un objectiu molt important: valorar i reforçar la competitivitat d'un sector capdavanter en el conjunt de l'economia catalana.

Vull remarcar la gran satisfacció pel fet que el clúster de la indústria de l'automoció estigui fent passos decidits a favor d'un sector que de ben segur farà créixer cada vegada més. La FOEG aposta de manera ferma per la industrialització i destina molts dels seus esforços perquè s'avanci en aquest camí, ja que cal tenir en compte que és la font principal de riquesa d'un territori.

Al voltant de les indústries es generen un gran nombre de llocs de treball, directes i indirectes, i l'automoció és una peça clau de l'economia catalana que s'ha de potenciar i no deixar que es desacceleri. Aquest sector ha de guanyar el pols al context econòmic complicat pel qual travessem. La unió fa la força, i el clúster potencia aquesta unitat empresarial. També cal destacar que el sector de l'automoció és un dels principals exportadors.

És a partir d'un teixit productiu fort que un país pot garantir ocupació, desenvolupament i benestar social. Per això, ha estat un honor ser els amfitrions a Girona de la presentació d'un clúster que ajudarà a complir els objectius de la política industrial catalana, encaminats a què la indústria assoleixi el 25% del PIB l'any 2020. Actualment suposa al voltant del 20%, tot i que en els darrers anys Catalunya ha perdut empenta en el sector industrial.

Hi ha molts elements que ens permeten ser optimistes. Catalunya és un país industrial, com demostren les dades del 2013, que comptabilitzen un total de 38.962 empreses, que ocupen més de mig milió de persones i amb un PIB que a Catalunya que va suposar 203.615 milions d'euros. En el marc de l'estratègia Europa 2020, el govern de la Generalitat ha dissenyat una nova estratègia de política industrial que, per primera vegada, té un enfocament sectorial.

Dins d'aquest pla, un dels punts forts és l'aposta per un canvi de model productiu basat en la política instrumental dels clústers. L'any 1992 es van crear 8 clústers a Catalunya, però faltava impulsar el de l'automoció.

Des de la meva experiència relacionada amb aquest sector, on durant uns anys vaig estar vinculat com enginyer a Seat-Wolkswagen-Audi, puc afirmar que mou un gran volum d'indústria relacionada i que és un dels termòmetres de l'economia. La seva potenciació és clau per poder anar endavant i ser un país industrialitzat i amb unes bases sòlides.

És molt important buscar entre tots sinergies de col·laboració en la defensa dels interessos empresarials i del conjunt del teixit productiu de Catalunya. Un clúster com el que s'ha creat és un exemple per avançar cap a l'excel·lència empresarial catalana.