President de Pimec

Un 2020 de pandèmia i un 2021 de reptes per superar-la

04 de Febrer de 2021
Josep González

El 2020 ha estat un any que cap de nosaltres preveia. La covid-19 ha provocat una crisi sobtada, sense precedents i amb incidència global, que ens ha impactat fortament en l’àmbit sanitari, social i econòmic. Un any després de l’inici de la pandèmia, gairebé ens hem acostumat al comptador diari de morts i contagiats a causa del virus. Sovint, els números són frívols, però darrere d’aquests hi ha persones i famílies que estan vivint situacions molt tràgiques.

 

Un altre comptador que, malauradament, no s’atura és el de la pèrdua de teixit empresarial i llocs de treball. Els tancaments i les restriccions que s’han anat decretant per fer front a la pandèmia han fet que moltes empreses hagin abaixat la persiana per no tornar-la a aixecar mai més. Això també és dramàtic per a totes les famílies que hi ha darrere d’aquests negocis, i per als empresaris i treballadors de sectors durament castigats com el comerç, la restauració, el turisme, la cultura o l’esport.

La gestió d’aquesta crisi no és gens fàcil, sens dubte. La fórmula per garantir al màxim la salut de les persones, impactant el mínim en l’economia, encara no l’hem sabut trobar. Des de Pimec hem defensat aquest equilibri des del primer moment de la pandèmia. Podem entendre, amb molts interrogants, que certs sectors econòmics s’hagin de veure afectats per les restriccions per contenir el virus, però no podem entendre que això no s’acompanyi d’ajudes directes, immediates, sostingudes i coordinades. Tampoc entenem l’arbitrarietat amb la qual es decreten algunes mesures, ni que sectors minoritaris, com el lleure, l’oci nocturn, l’oci infantil o les indústries auxiliars dels sectors afectats hagin estat del tot oblidats per l’Administració.

 

"Cal, per part del Govern central, un pla de rescat urgent i potent per als sectors més afectats per les restriccions"

Amb l’esperança que tot fes un gir de 180 graus, hem arribat al 2021, però les primeres setmanes de l’any ens han donat un nou cop de realitat. Els retards en la vacunació i el fort impacte de la tercera onada ens fan ser una mica menys optimistes. A més, per si no en tinguéssim prou, s’hi suma la irresponsabilitat política i judicial, que contribueix a generar més incertesa amb la data d’una convocatòria electoral en la qual està en joc la governabilitat del país i les polítiques urgents i prioritàries per a la recuperació econòmica.

Només estem al segon mes de l’any i, per tant, encara som a temps de treballar per aconseguir aquesta esperada remuntada. Això sí, caldrà que tots hi posem molt de la nostra part. Necessitem de manera urgent que dels comicis del pròxim dia 14 surti un Govern estable, que governi i que tiri endavant uns pressupostos ajustats a les necessitats actuals. També caldrà accelerar el ritme de vacunació; només així podrem salvar la temporada d’estiu.

En l’àmbit empresarial cal, per part del Govern central, un pla de rescat urgent i potent per als sectors més afectats per les restriccions, així com un pla a 10 anys vista per afavorir que les pimes creixin en dimensió, tenint en compte que aquesta té una relació directa amb la seva capacitat de resistir crisis i amb la seva rendibilitat. A més, continuem reclamant una política fiscal pensada per a pimes, adaptar l’oferta formativa a la demanda empresarial, facilitar l’accés de les pimes a la contractació pública, un millor preu de l’energia, un règim sancionador contra la morositat, millorar les infraestructures i telecomunicacions i potenciar les zones rurals.

"Només podrem superar aquesta etapa si aquest 2021 sabem aprofitar les oportunitats que totes les crisis fan aflorar, amb diàleg i voluntat"

Sóc optimista vers la capacitat de les nostres empreses per millorar aquest any la seva situació. Això sí, hauran de continuar lluitant per fer front als reptes que ha generat la pandèmia, però també als que ja tenien sobre la taula com la innovació, la digitalització o la sostenibilitat. Aquests elements esdevenen ara més importants que mai per aconseguir la resiliència que marcarà la diferència a l’hora de millorar la competitivitat i de sobreviure als efectes d’aquesta crisi.

El 2020 ha estat un any de pèrdues i incertesa i només podrem superar aquesta etapa si aquest 2021 sabem aprofitar les oportunitats que totes les crisis fan aflorar, amb diàleg i voluntat.

Aquest 2021 suposa també una nova etapa per a mi, després de decidir recentment que no acabaré el meu mandat com a president de Pimec. Orgullós i satisfet per la feina feta al llarg de tots aquests anys, marxo amb el convenciment que Pimec seguirà estant al costat de les pimes i els autònoms del país per representar-los i defensar els seus interessos.