Segur que recordeu quan en plena pandèmia de la covid-19 i sense estar encara obligats a tancar-nos es va esgotar el paper higiènic als supermercats. La por ens va portar a una mena d’histèria col·lectiva per comprar paper. Era la por sense sentit, portats per un impuls irracional si ho penses bé. Aquests dies potser ja tenim el veí de torn que ens pregunta si ja tenim el kit de supervivència. Fins i tot a les xarxes, o a través d’altres canals de comunicació estem rebent missatges per tenir el kit de supervivència preparat.
La comunicació a través de la por és una tècnica que sovint s’utilitza per manipular la percepció social i influir en l’opinió pública. Aquest tipus de comunicació es basa a despertar sentiments de por i inseguretat en la societat, amb l’objectiu de controlar les actituds i comportaments de les persones. Les percepcions socials es construeixen a partir de la informació que rebem, i quan aquesta informació està carregada de por, comencem a veure les coses a través d’un prisma negatiu i desconfiat.
"La comunicació a través de la por és una tècnica que sovint s’utilitza per manipular la percepció social i influir en l’opinió pública"
Els mitjans de comunicació, o les xarxes socials per exemple, poden amplificar les amenaces percebudes, ja sigui sobre la seguretat, l’economia o fins i tot les relacions internacionals. Això genera una sensació generalitzada de vulnerabilitat, el que fa que les persones siguem més susceptibles a seguir ideologies o polítics que prometen resoldre aquests temors. La por també pot fomentar la divisió social, ja que les persones poden començar a veure als altres com una amenaça, creant estigmes i tensions entre grups.
Per tant, la por no només altera la nostra percepció individual de la realitat, sinó que també modela les dinàmiques socials, establint narratives que poden perpetuar conflictes i desigualtats. Les percepcions generades a través de la por, per tant, tenen un poder profund sobre la societat.
El kit de supervivència per als ciutadans que ens recomanen en els darrers dies, fins i tot a través d’un vídeo més que discutible per part d’algunes autoritats europees, és una bona mostra de la construcció d’un imaginari crític. Hem de fer cas? Per si vostè amic lector encara no ha sentit parlar-ne, el kit en qüestió és un conjunt de materials i recursos essencials per afrontar situacions d’emergència, com ara el perill d’un conflicte a escala europea. Ja sap; piles, medicaments, aigua, espelmes, primers auxilis, menjar en llauna i un càmping gas.
Potser ara hem de recordar, o no, que Vladimir Zelenski va fer diverses crides al seu poble perquè estiguessin preparats per la guerra després de l'escalada del conflicte amb Rússia. Una de les seves peticions més destacades va ser el 26 de febrer de 2022, dos dies després de l'inici de la invasió russa, quan va adreçar-se a la població ucraïnesa en un missatge molt ferm: "Nosaltres no busquem la guerra, però estem preparats per combatre fins al final”.