• Opinió
  • L'opinió
  • L'optimisme i la implicació de la gent, l'èxit de l'economia anoienca
presidente de la Unión Empresarial de la Anoia

L'optimisme i la implicació de la gent, l'èxit de l'economia anoienca

18 de Febrer de 2017
Blai Paco
Des del 2015 el món empresarial de la comarca de l'Anoia està vivint un canvi, una revolució, que deixa enrere el període resistencialista que ens va portar la crisi econòmica i inicia una nova etapa de creixement marcada per la il·lusió i la cooperació empresarial.

Les greus dificultats que va provocar la pèrdua de 3.000 llocs de treball lligats al sector tèxtil i confecció, entre el 2001 i el 2007 són l'evidència que a l'Anoia la crisi no la va generar la bombolla immobiliària, ja ens venia d'abans. Però des del 2013 les llistes de l'atur s'escurcen i fins a finals del 2016 ho han fet en 3.619 persones, just la meitat de l'atur generat des de l'esclat de la bombolla immobiliària. Aquest canvi de tendència, que també es concreta en xifres de creixement del PIB comarcal ha provocat un canvi en l'ambient econòmic que ha quedat palès en el projecte dels Fòrums Empresarials que hem impulsat des de la Unió Empresarial de l'Anoia durant el 2016.

Aquesta última setmana vam fer l'acte de presentació dels resultats d'aquest projecte, en un esdeveniment a què van assistir més de 400 persones. Els fòrums han constatat la implicació de l'empresariat anoienc, gràcies a la capacitat de tothom per haver entès que la cooperació i la col·laboració empresarial és una gran oportunitat per tirar endavant. S'ha aplicat la màxima "cooperar per competir", que cada vegada guanya més adeptes entre els empresaris.

Optimisme, ganes de tirar endavant econòmicament el territori, ganes de donar visibilitat a la comarca, tant pel que fa a sectors econòmics com a actius que reforcen l'especialització industrial i la innovació. Aquesta és l'actitud, les ganes i els objectius en què encetem plegats la nova etapa, però tenim clar que hi ha molta feina a fer, cal treballar molt, i necessitem el suport de l'Administració que ha de sumar esforços amb el món de l'empresa.

L'Anoia és un territori privilegiat per viure i treballar, amb una situació geogràfica immillorable, amb sòl industrial a preus molt competitius, envoltats de camps i muntanya, i per descomptat gaudint d'una bona qualitat de vida. Però tenim mancances urgents que cal solucionar per millorar la competitivitat del territori, les comunicacions per terra. Hem de seguir treballant, juntament amb l'Administració, per impulsar la variant Abrera-Masquefa que ha de connectar l'Anoia Sud amb el Baix Llobregat, descongestionant la B-224, per on cada dia circulen centenars de vehicles particulars, compartint espais amb vehicles de gran tonatge, amb la conseqüent perillositat que suposa. Aquesta millora suposarà un salt qualitatiu per la comarca i certificarà a l'Anoia Sud com zona privilegiada d'atracció de noves empreses.

També tenim clar que hem de seguir insistint perquè es desdobli la c-15, en el tram que va des de Manresa a Vilafranca del Penedès, l'únic de tota aquesta via que ha quedat sense desdoblar. Per descomptat esperem també inversions en l'A-2 al seu pas per l'Anoia que ajudin a millorar aquesta via que comunica de forma gratuïta el Centre de Catalunya amb el Nord-est i Europa i amb l'Oest de Catalunya i Espanya.

En comunicacions, els empresaris també han recordat la necessitat que tenen que la mobilitat de les persones sigui el més fàcil possible per poder aspirar a recursos humans que poden treballar a l'Anoia, però sense viure-hi. Un bus ràpid a Barcelona i alguns combois de tren directe poden ser la solució.

La millora dels polígons industrials de l'Anoia és un altre dels punts a treballar i que des de la Unió Empresarial de l'Anoia ens hem marcat com a deures. Tenim sòl industrial, i el preu és competitiu, però cal que els polígons estiguin preparats i equipats amb parcel·les de grans dimensions, ben comunicats i amb fibra òptica i tecnologia mòbil 4G. Només així farem atractiu el territori a ulls de les empreses que es vulguin instal·lar a la comarca i millorarem la competitivitat de les existents.

I encara hi ha una altra mancança a tenir en compte i que cal dedicar-hi esforços, i per ser la darrera no és menys important. Parlo de la formació. Hem d'adequar el sistema educatiu a la realitat de les empreses, i hem de formar amb les noves tècniques als treballadors en actiu, i sobretot, hem de fer pedagogia des de l'escola per donar a conèixer la diversitat de sectors econòmics de la comarca, sectors motors, alguns d'ells rellevants a escala de país. I hem d'aconseguir que els joves no deixin els estudis a 4t d'ESO, doncs, el seu nivell de formació serà insuficient per incorporar-se al món del treball i per poder mantenir-se ocupat durant dècades en l'era digital.

Tenim molta feina al davant, però comptem amb un sector empresarial optimista, motivat i amb ganes de col·laborar i amb una Administració que valora el moment i que també vol sumar-se per facilitar l'assoliment d'objectius. Aquest treball conjunt és el què ens donarà els fruits que ara estem sembrant com a comarca. Junts construïm el futur econòmic de l'Anoia.