Globalment, les ciutats representen més de la meitat de l'economia mundial i més de dues terceres parts del consum energètic global. Cada setmana, al món, un milió i mig de persones trasllada la seva llar d'entorns rurals a entorns urbans. Les ciutats són motors de progrés econòmic i benestar ciutadà, i en 30 anys ja acolliran el 75% de la població mundial. Tanmateix, aquest mateix procés d'urbanització sense precedent alça grans reptes per a la gestió urbana, sobretot relacionats amb l'accés l'habitatge, l'accés als serveis bàsics, la planificació de la mobilitat a les ciutats o la sostenibilitat mediambiental d'aquesta transformació i els efectes que està tenint sobre el clima.
Tant és així que la Conferència de Nacions Unides Habitat III va reconèixer la necessitat imperant d'una urbanització planificada i sostenible de les ciutats, i així ho va acordar tot signant la Nova Agenda Urbana, l'octubre del 2016, a Quito. Es tracta d'un full de ruta per al desenvolupament urbà dels 20 anys vinents, que destaca el paper crucial de les ciutats per al desenvolupament sostenible i socialment equitatiu del planeta.
I és que la persistència de la pobresa, les desigualtats creixents i la degradació ambiental són els obstacles més desafiants al desenvolupament sostenible de tot el món. Lluny d'advocar per un repartiment equitatiu del creixement econòmic i la riquesa generada, durant les darreres dècades s'han evidenciat les desigualtats a les ciutats i la pressió cada cop major que s'està exercint vers els recursos naturals. Avui, la meitat de la població mundial viu en ciutats. I també avui, la meitat de la població mundial no té accés a internet.
La Nova Agenda Urbana, així com ja venien a destacar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de Nacions Unides (SDG en les seves sigles angleses) posen de manifest com la informació, la tecnologia i internet juguen un paper decisiu en la consecució dels esmentats objectius i en el desenvolupament urbà, permetent una urbanització més eficient i tot escalant i estenent projectes i solucions urbanes a indrets menys desenvolupats i afavorits.
El paper accelerador que té la tecnologia en aquestes transformacions i com a catalitzadora de solucions eficaces als problemes globals és indiscutible. Internet ha revolucionat la forma com aprenem, ens comuniquem i treballem. Internet ha permès socialitzar el coneixement i universalitzar l'accés a la informació. A les ciutats, la tecnologia permet avançar cap a les Smart Cities, tot dotant d'intel·ligència la gestió i la política urbana; en definitiva, generant ciutats eficients, que maximitzen els recursos i en fan un ús eficient, raonable i respectuós, per i amb el ciutadà, amb l'objectiu de millorar el seu benestar i continuar generant riquesa local de forma sostenible.
Si Internet està canviant els nostres hàbits, la forma com ens comuniquem, com ens organitzem i, fins i tot, com experimentem el nostre entorn, com obviar que Internet té i tindrà un efecte radical sobre les ciutats, com s'organitzen i com es comuniquen amb els ciutadans, on la participació ciutadana no és una tendència ja és una realitat, i un clar factor per a la transparència.
A la gran pregunta de com haurien de transformar-se i evolucionar les ciutats per assegurar un desenvolupament sostenible, socialment equitatiu, segur i resilient, la qüestió central és com fem que els beneficis dels avenços tecnològics, amb Internet al capdavant, arribin a cada ciutadà i cada racó del món.