vocal Junta de Gobierno del Colegio de Economistas de Cataluña

Les dues cares de l'EPA

29 de Gener de 2016
Xavier Segura

Les dades del quart trimestre de l'Enquesta de Població Activa (EPA) han estat en general acollides favorablement i, certament, hi ha raons que ho justifiquen. Entre aquestes, cal destacar l'increment del nombre d'ocupats en 45.500 persones en un període de l'any que no acostuma a ser especialment favorable per al mercat laboral. Aquest augment ha fet que s'hagi pogut tancar l'any 2015 amb un augment de l'ocupació de 525.100 i una reducció de l'atur de 678.200 persones.

També és un element positiu el fet que en aquest trimestre s'hagi produït un significatiu augment de la contractació indefinida, que s'ha incrementat de 103.400 persones, mentre que els assalariats amb contracte temporal han disminuït de 63.600. Això ha corregit, si més no parcialment, el predomini que ha tingut al llarg del 2015 la contractació temporal respecte a la indefinida, com ho prova el fet que en el conjunt de l'any l'ocupació temporal hagi augmentat de 335.100 persones, mentre que la indefinida només ho ha fet aproximadament en la meitat (170.600).

Vist amb perspectiva anual també és rellevant que l'ocupació hagi pujat en tots els sectors productius, tot i que la major part del creixement correspon, lògicament, al sector serveis (amb 421.500 nous ocupats). En termes trimestrals, però, aquesta evolució sectorial no es pot valorar tan positivament en la mesura que el gruix de la nova ocupació en el darrer trimestre de l'any s'ha generat a l'agricultura, amb un increment molt elevat (70.200 ocupats més), sobretot si tenim en compte l'escàs pes relatiu del sector en el conjunt del sistema productiu del país.

Per contra, a la indústria s'ha produït un descens significatiu d'ocupació en aquest darrer trimestre (-55.000), cosa que de ben segur ha repercutit en què les dades globals d'ocupació de Catalunya el darrer trimestre de l'any hagin tingut una variació que no solament hagi estat per sota de la mitjana estatal (0,25%), sinó que, fins i tot, hagin estat lleugerament negatives (-0,29%).

I en el capítol d'aspectes més negatius que ens proporcionen les darreres dades de l'EPA és inevitable esmentar la confirmació de la continuïtat del descens en el nombre d'actius que, en el conjunt d'Espanya i en el trimestre han disminuït de 25.800, mentre que en tot l'any ho han fet en 153.200.

Aquest és un aspecte que sens dubte enterboleix parcialment la valoració positiva de la reducció de la dada global de l'atur, la qual, tot i que fonamentalment s'ha aconseguit gràcies a la creació de nova ocupació, convé no oblidar que una part d'aquesta reducció prové directament de la disminució de la població activa, aspecte força negatiu des de la perspectiva del futur econòmic del país.