Actualment
més del 95% del teixit empresarial a Espanya està format per pimes d'entre 20 i 200 treballadors, per a les quals el finançament per seguir creixent o per afrontar despeses puntuals, per exemple, són un aspecte clau del negoci. Associat directament a la falta de finançament, l'any 2015 s'han deixat de crear prop de 500.000 llocs de treball. Aquestes xifres posen en evidència la necessitat de disposar d'alternatives de fonts i vies de finançament per a aquest tipus d'empreses.
A més a més,
les condicions de finançament bancari a Espanya segueixen afavorint les grans empreses, que tenen millors condicions enfront de les pimes. També hi ha una gran diferència en aquest sentit respecte a altres països, per exemple a Alemanya, on el cost bancari per a una pime és la meitat que a Espanya.
Tot i que en els últims quatre anys els bancs han reduït el crèdit bancari per a les pimes en 200.000 milions d'euros,
actualment la banca encara representa més del 80% del finançament extern per a les pimes a Espanya. Pel contrari, a altres països europeus com França, Alemanya o Anglaterra aquest percentatge és molt inferior, oscil·lant entre el 30% i el 55%.
Un altre fet destacable i que també influeix directament en el finançament per a pimes és la reestructuració del sector financer.
Actualment queden 15 de les 60 entitats bancàries a les quals es pot recórrer per obtenir finançament i es preveuen més fusions pel 2016. Per tant, cada cop hi han menys opcions bancàries per finançar-se i les necessitats són les mateixes o fins i tot creixen amb l'increment de l'activitat comercial.
Per tots aquests motius, en
els últims anys han sorgit a Espanya una sèrie d'alternatives de finançament no bancari que ofereixen a les pimes la possibilitat de desbancaritzar-se i diversificar les seves fonts de finançament extern. És important que les pimes coneguin aquestes possibilitats reals de diversificar les seves fonts i entenguin els avantatges que això els pot suposar.
Algunes de
les alternatives per pimes que existeixen avui són el MAB (Mercat Alternatiu Borsari), el MARF (Mercat Alternatiu de Renda Fixa), fons de direct lending, les plataformes online de crowdlending o entitats especialitzades en el descomptes de factures (per exemple CESCE, ICF).
Per què necessiten les pimes diversificar les seves fonts de finançament extern?Els dos motius principals que durant aquests últims anys han provocat que
moltes pimes hagin desaparegut o reduït la seva activitat a mínims han estat la caiguda de les vendes i el tancament de l'aixeta del crèdit bancari.
Per tant, la reducció de la dependència bancària i la possibilitat de diversificar les fonts de finançament extern ofereixen a la pime un múscul financer més fort i saludable; i els dóna més garanties per poder afrontar tensions econòmiques.
No dependre només d'una única font vol dir que si una d'elles tanca l'aixeta segueixes tenint accés al finançament necessari per seguir amb l'expansió del negoci, disposar de circulant o fer inversions en immobilitzat.
Hi ha una dita popular que diu:
no és bo posar tots els ous al mateix cistell. Ara, gràcies a les noves alternatives de finançament, ja no fa falta dependre només del banc per obtenir finançament.
D'altra banda, així com hi ha una evolució tecnològica global en tots els camps, aquest sector també ha fet un pas endavant i la tecnologia es posa al servei del consumidor per cobrir les seves necessitats i millorar les seves condicions. En aquest cas,
les plataformes de crowdlending ofereixen molts avantatges per als empresaris enfront de la banca tradicional, tal com: més agilitat, total transparència, menys comissions, la no vinculació a altres productes financers (zero venda creuada) i menys despeses en general.
Les alternatives al finançament, les grans desconegudesActualment a Espanya només dues de cada 10 pimes busquen alternatives de finançament a la banca tradicional. El principal motiu és el desconeixement de la coexistència d'aquestes altres vies.
Sovint els empresaris recorren a la banca perquè no coneixen el crowdlending, però l'experiència ens demostra que és una alternativa molt avantatjosa i que les pimes són fidels i repeteixen una vegada ho han fet servir per trobar finançament.
En altres casos, tot i que és una minoria,
aquestes alternatives topen amb la desconfiança per part dels empresaris i directors financers, que es mostren recelosos a provar vies no tradicionals. Queda molt per fer... Roma no es va construir en un dia.