• Opinió
  • L'opinió
  • Liderar en temps d’intel·ligència artificial i noves generacions
Consultora de RH i 'Coach' executiu

Liderar en temps d’intel·ligència artificial i noves generacions

08 de Gener de 2025
Aida Jurado | VIA Empresa

El lideratge està evolucionant a passos de gegant. La irrupció de la intel·ligència artificial (IA) i els valors emergents de les noves generacions han creat un paisatge laboral radicalment diferent, amb valors com l’autenticitat, la col·laboració i el propòsit. En aquest escenari, liderar és molt més que dirigir: es tracta d’inspirar, connectar i transcendir per aconseguir resultats tangibles que marquin la diferència.

 

Aquest enfocament ens convida a reinventar-nos i transformar equips i organitzacions. Però, com podem adaptar el nostre estil de lideratge a aquest nou paradigma? A través de cinc principis transformadors, explorarem com liderar amb èxit per integrar tecnologia, humanitat i objectius tangibles.

1. Capacitat per observar els fets, separant les històries

La clau per entendre el que passa en un equip comença per distingir entre els fets objectius i les històries que ens expliquem. Aquest enfocament evita prejudicis i permet prendre decisions sobre bases reals. En un equip multigeneracional, on els valors i les maneres de treballar poden ser molt diverses, obrir espais de diàleg genuí és essencial.

 

"En un equip multigeneracional, on els valors i les maneres de treballar poden ser molt diverses, obrir espais de diàleg genuí és essencial"

Imagina que un membre de l’equip arriba tard repetidament. El fet és el retard; la història pot ser "no li importa la feina" o "pot estar passant per una situació complicada". Un lideratge efectiu, però, evita les conclusions precipitades i indaga: "Què està passant? Com el puc ajudar?". Aquesta pràctica no només soluciona el problema sinó que també fomenta un entorn de confiança.

En aquest context, la IA pot ser una gran aliada. Plataformes que anomenen -feedback tools o talent management- analitzen dades sobre el compromís de l’equip amb enquestes periòdiques i curtes, per detectar patrons objectius i proporcionar recomanacions personalitzades. Això permet que els líders complementin la seva anàlisi amb dades precises, mantenint sempre una perspectiva empàtica.

2. Crear converses significatives

“La grandària de les converses determina la grandària dels resultats.” Les converses no són només eines per resoldre problemes, sinó també per construir confiança, desbloquejar potencials i generar acció.

Per exemple, un equip que afronta un repte estratègic pot sentir-se desbordat. En lloc d’imposar una solució, un bon líder obre un espai de diàleg on tothom pugui expressar idees i perspectives. Preguntes com "Què podríem fer de manera diferent?" o "Quines oportunitats ens estem perdent?" poden transformar les dinàmiques de l’equip. Això genera sentiment de pertinença i identitat de l’equip, reforçant la seva cohesió i compromís.

Les plataformes tecnològiques també poden recolzar aquest procés, oferint espais virtuals per col·laborar i compartir idees en temps real. Ja podem treballar amb eines que optimitzen calendaris per alliberar temps per a aquestes converses profundes. Això permet que el líder pugui dedicar més temps de qualitat a treballar amb el seu equip.

3. Reconeixement de les emocions i els estats d'ànim de l’equip

El treball no és només una activitat tècnica; és també profundament emocional. Entendre com se senten les persones i com aquests sentiments impacten en l’equip és vital per mantenir la motivació i la productivitat.

"Entendre com se senten les persones i com aquests sentiments impacten en l’equip és vital per mantenir la motivació i la productivitat"

Per exemple, després d’un projecte exigent, l’equip pot mostrar signes d’esgotament. Organitzar una sessió de reconeixement (conegudes com a retrospectives o reunions post mortem) on es reflexioni sobre els èxits aconseguits i es discuteixin millores futures pot revitalitzar l’ànim col·lectiu.

Aplicacions de benestar laboral amb IA i altres eines digitals proporcionen dades basades en enquestes d'empleats que permeten analitzar l'estat emocional de l'equip i identificar àrees de millora detectant indicadors. No obstant això, el líder continua essent l'encarregat de convertir aquestes dades en accions significatives.

4. 'Teamcraft': Dissenyar la realitat de l’equip

El concepte de teamcraft posa el focus en construir equips com obres d’art: cada membre aporta una peça única al conjunt. Per fer-ho, cal detectar talents, fomentar connexions significatives i cocrear una cultura de creixement.

Un model eficaç és el cicle OPEC: Observar, Preguntar, Escoltar i Conversar. Per exemple, davant un desafiament recurrent, un lideratge pot observar patrons, plantejar preguntes com "Què podem aprendre d’aquesta experiència?", escoltar respostes sense prejudicis i facilitar converses que portin a solucions creatives. Aquesta estratègia converteix problemes en oportunitats de desenvolupament.

La tecnologia pot ajudar a identificar habilitats ocultes en els membres d’un equip o predir quines combinacions de talent poden ser més efectives. Per exemple, poden detectar patrons de col·laboració analitzant les interaccions digitals entre els membres d’un equip, com ara correus electrònics o comunicacions en eines col·laboratives. Això pot revelar, per exemple, que un equip que treballa en un projecte tecnològic ha estat més productiu quan combina desenvolupadors amb perfils de gestió i creatius. Aquesta informació permet dissenyar equips més cohesionats i efectius en projectes futurs. Malgrat això, la seva efectivitat depèn de com els líders integren aquestes eines en les seves pràctiques quotidianes. Així i tot, la creativitat i la connexió humana són les que acaben definint un equip únic.

"La tecnologia pot ajudar a identificar habilitats ocultes en els membres d’un equip o predir quines combinacions de talent poden ser més efectives"

5. Reconèixer les pròpies ombres

Cap líder és perfecte, i reconèixer les mateixes limitacions és essencial per liderar amb autenticitat. Això implica identificar prejudicis, inseguretats o patrons que poden limitar la seva efectivitat.

Imagina un líder que té dificultats per delegar tasques crítiques. Reconèixer aquesta "ombra" pot ser el primer pas per confiar més en l’equip i permetre’ls brillar. A més, aquest exemple d’humilitat pot inspirar l’equip a afrontar també les seves pròpies àrees de millora.

Connectar objectius i propòsit

Liderar en temps d’IA i noves generacions no és renunciar als resultats, sinó entendre’ls com una part d’un propòsit més ampli. Per exemple, un equip que integra tecnologia i col·laboració pot aconseguir objectius amb una eficàcia sense precedents, però també generar un impacte positiu en el seu entorn.

"Liderar en temps d’IA i noves generacions no és renunciar als resultats, sinó entendre’ls com una part d’un propòsit més ampli"

Aquest lideratge transforma les dades en històries de progrés, les converses en accions i els desafiaments en oportunitats per innovar i connectar. Perquè el futur no només depèn de la tecnologia que adoptem, sinó de com la fem servir per construir equips extraordinaris i aconseguir resultats extraordinaris.

El lideratge del futur, que ja és present, no tracta només d’incorporar la intel·ligència artificial, sinó de saber utilitzar-la per potenciar les capacitats humanes. És un equilibri entre dades i empatia, innovació i connexió, resultats i propòsit.