Mompreneur, fundadora i CEO de Stikets

'Too Big to Trust'? Part I

13 de Maig de 2019
Stephanie Marko

El 2008, quan va començar la crisi financera i l’economia global va començar a patir, el món va aprendre què és una empresa que sigui Too Big to Fail, és a dir, massa gran per caure. Quan el banc d’inversions de LehmanBrothers va fer fallida creant una tempesta econòmica, els governs de tot el món van lluitar per protegir les altres institucions financeres caigudes declarant-les Too Big to Fail.

 

Ara, el 2019, ens trobem enmig d’un altre escenari on hi ha empreses internacionals que poden ser “massa grans”, però la majoria de la gent i governs no són conscients dels perills que això pot comportar. No és que aquestes companyies siguin Too Big to Fail, sinó que s’han convertit en Too Big to be Trusted, massa grans per ser de confiança.

"Hi ha empreses internacionals que poden ser “massa grans”, però la majoria de la gent i governs no són conscients dels perills que això pot comportar"

De quines empreses estic parlant? Bé, hi ha GAFA: The Big Four, els 4 grans: Amazon, Apple, Facebook i Google. Afegiu Microsoft al grup per obtenir GAFAM: The Frightful Five, els cinc espantosos. A més de la GAFAM nord-americana, hem d'afegir les empreses xineses Alibaba i Tencent (WeChat) i tenim el que jo anomeno "GAFAMAT: The Scary Seven", els set aterridors.

 

Per què hem d’estar preocupats per aquestes grans empreses tecnològiques? Ens proporcionen tot el que volem en 24 hores o menys. Ens donen alguna cosa per ocupar el nostre temps i la nostra atenció. Ens permeten comunicar-nos amb milions de persones a la vegada i/o enviar un sol missatge a una persona a l’altra banda del món. Ens connecten amb el món sencer a través d’un petit dispositiu que cap a la nostra mà. Estimem aquestes set empreses, oi que sí? Però a quin preu?

L’any passat, Sir Timothy Berners-Lee, el pare d’Internet, va escriure una carta que va marcar el 29è aniversari de la www. En aquesta carta, va afirmar: "El que abans era una àmplia selecció de blogs i llocs web s'ha comprimit sota el pes de poques plataformes dominants. Aquesta concentració de poder crea un nou conjunt de portals, cosa que permet que un grapat de plataformes controli quines idees i opinions es veuen i es comparteixen; aquestes plataformes dominants poden bloquejar-se en la seva posició i crear barreres als seus competidors. Adquireixen els seus desafiadors en fase inicial, compren noves startups i contracten els millors talents de la indústria. Afegiu-hi l'avantatge competitiu que les dades de l'usuari proporcionen i podem esperar que els propers 20 anys siguin molt menys innovadors que els anteriors".

En poques paraules, seran propietaris del món i controlaran el ritme i tipus d’innovació que tindrem al nostre abast (o fora del nostre abast). Aquestes són només algunes xifres però ajuden a posar-ho tot en perspectiva. Al món, actualment, hi ha 4100 milions d’usuaris d'Internet, 2300 milions de cristians, 1800 milions de musulmans; 1400 milions de xinesos; 1300 milions d’indis, o 1200 milions d’africans, 741 milions d’europeus, 579 milions d’americans i 422 milions de suda-americans. Doncs, Facebook i Instagram sumen més usuaris mensuals que tota la cristiandat. Google registra cada dia 5400 milions de cerques i YouTube té 1900 milions d’usuaris i totes dues són empreses d’Alphabet.

"Facebook i Instagram sumen més usuaris mensuals que tota la cristiandat"

I torno a preguntar: és possible que aquestes empreses s’hagin fet massa grans per confiar-hi? Són Too Big to be Trusted?. Els governs democràtics encara no ho tenen clar. No acaben d’entendre el poder immens que tenen aquestes empreses i per això els governs no saben regular-les. Però els russos sí que van entendre el poder de Facebook, fins i tot abans que el mateix Facebook.

Mentre el govern dels Estats Units encara intenta esbrinar-ho, Facebook lluita amb els seus poderosos lobbys per aturar qualsevol intent de regular els seus serveis. Igualment, la Unió Europea ha intentat contenir Google i YouTube, però a través de conceptes obsolets i amb la creació de regulacions que, en realitat, només encotillen a empreses més petites i als usuaris individuals. Seguim lluny de controlar "els grans set”. Ens encanten aquestes empreses, però realment podem confiar-hi perquè s’autoregulin com han fet fins ara? O són Too Big to Trust?