Presidenta d'Amat Immobilaris

El mercat Immobiliari durant i després de la COVID-19

06 de Juliol de 2020
Imma Amat

L'aturada del país per la COVID-19 ha estat en l'àmbit empresarial la cosa més inesperada i extraordinària que ens ha passat mai, com a societat ens ha afectat a tots, per les empreses quasi bé a totes. Concretant al nostre sector, l'immobiliari, d'on veníem abans del confinament? Com tothom sap veníem d'una llarga i duríssima crisi seguida d'un creixement del sector que va començar el 2015, d'uns anys bons el 2016, 2017, 2018, d'un 2019 amb un primer semestre molt bo i un segon semestre més tranquil, i de dos mesos del 2020 que havia començat amb molta activitat, i de cop aturada absoluta, silenci ... Però no del tot, en les empreses com la nostra que tenim diverses línies de negoci (patrimonial, comercial i consultoria...) sempre som conscients que cada una d'elles té una vida pròpia i diferent i que en casos de crisi cal fer un pla especial per cada una d'elles, i en això en tenim experiència.

 

Així doncs al primer moment que vam tenir clar que hi hauria confinament (mai vam pensar el llarg que ha estat) vam tenir clar també que calia definir com impactaria a cada línia de negoci i què ens calia fer.

 

Així que immediatament vam veure que a Patrimonial se'ns incrementaria els problemes i, és clar, la feina, i que calia poder donar un servei quasi normal a partir del minut 0, i això ho podíem fer posant en marxa de seguida el teletreball. El gran avantatge és que tenim uns programes informàtics preparats per fer-ho, al núvol de fa anys, amb una administració en línia provada de fa anys i amb processos que permeten interactuar als clients amb nosaltres i proveïdors i així va ser la feina es va multiplicar a causa de les normatives que anaven sortint del Gobierno i de la Generalitat, a les incidències que produïen les pluges insistents, els problemes de convivència a les Comunitats en relació amb els temes comunitaris i els problemes derivats de les dificultats de pagament per a molts arrendataris.

A Comercial l'experiència va ser diferent, l'aturada fins passat Setmana Santa va ser absoluta, ningú trucava ni enviava mails per demanar informació d'immobles, en tot cas van ser els nostres comercials qui es van posar en contacte amb els clients per interessar-se en com estaven de salut i per explicar-los que malgrat que les oficines estaven tancades continuàvem atenent per telèfon, mail, videoconferència, l'únic que no podíem fer eren visites a les finques. A partir de l'última setmana d'abril vam començar a notar que les consultes anaven creixent, inclús fèiem alguna reserva de lloguer, veient el pis per vídeo, no podíem encara ensenyar físicament, així i tot molt poca activitat, normal donada la situació!

"A partir de l'última setmana d'abril vam començar a notar que les consultes anaven creixent, inclús fèiem alguna reserva de lloguer, veient el pis per vídeo"

L'única cosa excepcional és que en aquest temps vam fer moltes escriptures d'obres acabades i que els clients compradors necessitaven ocupar. Ja des de finals de maig que vam poder visitar les finques, el més interessant és que de cop va créixer l'interès dels compradors per habitatges amb terrassa o jardí, i disponibles ja, això vol dir habitatge de segona mà! És evident que és conseqüència directa del confinament.

Per últim a Consultoria, poca activitat a inversions i molta a fiscal, estem en època de declaracions de renda i això no ho ha ajornat el Gobierno. Estem al juliol, combinem teletreball i presencial, pensem que estem en una "mini bombolla" de demanda conseqüència directa de la pandèmia i que serà al setembre quan ens trobarem en la realitat d'un mercat que patirà les conseqüències de les incerteses i, sobretot, dels problemes laborals que estan augmentant.