Etnògraf digital

MWC22, la força de la gent

24 de Febrer de 2022
Act. 25 de Febrer de 2022
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

(Exempció de responsabilitat: L’arribada del MWC m’agafa tornant a veure la sèrie Silicon Valley d’HBO i per tant tinc el mode ironia on amb el que vindria a ser l’ecosistema de l’economia digital. Especialment amb els gurús, visionaris, programadors, empreses emergents, grans tecnològiques i inversors que volen “millorar el món” amb una app. Menció especial per la gent que abans anava amb americana i corbata i ara va amb texans, vambes i jersei de coll alt).

 

La bona notícia és que, amb certa normalitat, la setmana que ve (dilluns 28 i fins el dijous 3 de març) el MobileWorldCongress i el 4YFN es tornen a celebrar a FiraGran Via. El 4YFN (Four Years from Now) és el congrés paral·lel que té el focus en les empreses emergents i l’ecosistema local. Si el MWC és l’aparador global de la tecnologia del món, el 4YFN és l’aparador global de la tecnologia de KM0.

Si el mitjà és el missatge, que deia McLuhan, el congrés és el missatge; n’és igual el tema, la paraula de moda, la tecnologia puixant, les novetats que s’hi presentin, qui hi parli i quines prediccions es facin de cara al futur. En vam tenir un tast en l’edició de circumstàncies que l’any passat, que malgrat convocar només 20.000 persones va posar de manifest el valor de la presencialitat en un congrés en format híbrid. Tota una fita venint de la cancel·lació del 2020 després d’un rècord de 109.000 assistents el 2019.

 

Si ens hi fixem bé veurem que els grans temes del MWC 2022 són una barreja de tecnologies màgiques que ningú no entén, realitats que tots coneixem, i bons desitjos

Així doncs el valor real d’aquest MWC —no s’ha dit mai— són les persones. Col·legues de l’altra punta de món amb qui ens connectem diàriament però que només ens trobem per la festa major, un cop l’any, ens tornarem a trobar al MWC, el Sónar de les corbates, i al 4YFN, el MWC sense corbates. Hi serem tots: programadors, gurús, visionaris, cripto techies, inversors de capital risc, tecno-utòpics, creadors i especuladors; tots amb un denominador comú: “fer del món un lloc millor” (Silicon Valley: temporada 1, episodi 7).

I a això fa referència el lema del MWC d’aquest any Connectivity unleashed (Connectivitat desfermada), que segons el seu director executiu JohnHoffmann, aquell senyor tan simpàtic enamorat de Barcelona i des d’aquesta setmana fill predilecte de l’Hospitalet, la connectivitat també ha de ser física (sense la connectivitat física als congressos de la GSMA, ell i la resta de directius de l’organització es quedarien sense feina). Nota al marge: des del gener d’aquest any el president de la GSMA és el també president executiu de Telefónica José Maria Álvarez-Pallete, una persona que es dedica sistemàticament a apropiar-se dels tuits d’altri; ni un RT al seu perfil!.

Tornant al tema, els grans temes d’aquesta edició del MWC són: el 5G, la intel·ligència artificial, la computació al núvol, les FinTech (tecnologies aplicades a les finances) i l’impacte de la tecnologia en el futur. Un déjà vu, junt amb la nevera que encarrega la compra sola i la realitat virtual. Si ens hi fixem bé veurem que és una barreja de tecnologies màgiques que ningú no entén (5G i intel·ligència artificial), realitats que tots coneixem (computació al núvol i FinTech) i bons desitjos (la internet de les coses o les tecnologies inclusives diverses i respectuoses amb el planeta). L’equilibri dels tres es el que ens hauria de portar al realisme màgic tecnològic: una quotidianitat on gràcies a la tecnologia les coses passen de manera automàgica i ens beneficien a tots i també al planeta. Diria que estem a molts MWC d’aconseguir-ho. 

——

PS: De moment la GSMA ha obert un compte a GoCo2Neutral.com per a que els 50.000 assistents que s’esperen a l’edició d’enguany calculin la petjada de CO2 que la seva assistència comporta.