Etnògraf digital

'Non Fungible' Tions

16 de Desembre de 2021
Act. 16 de Desembre de 2021
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Dilluns 13 de desembre del 2021. L’usuari @Nike fa un tuit donant la benvinguda a @RTFKTstudios a la família Nike. L’acompanya una imatge animada on als reconegudíssims isotipus del Swoosh, de l’Air Jordan i de Converse n’hi apareix un de nou que la majoria de mortals desconeixíem fins ara: el llamp de RTFKT. Marques centenàries valorades en milers de milions de dòlars cedeixen píxels a una marca de creada fa uns mesos.

 

I és que la cosa va de píxels. RTFKT és una empresa que com Nike fa NFT de sabatilles esportives pel metavers entre altres béns digitals. Els NFT (Non Fungible Tokens) no són més que bits als quals se’ls afegeix unes metadades (més bits) que en certifiquen l’autenticitat, la propietat i el valor d’una obra (o de qualsevol cosa, pel fet). Tota aquesta informació, i la de les transaccions successives, s’escriuen en una cadena de blocs, que és al cap i a la fi un registre descentralitzat, públic i inalterable. Així doncs un article, un dibuix del tió, un gol de Messi o bé unes sabatilles digitals es poden comprar i vendre, i se’n pot traçar la propietat i el valor.

Segons publica The Verge, RTFKT afirma que al febrer, en col·laboració amb l’artista FEWOCiOUS, va vendre en només sis minuts 600 parells de vambes físiques amb els seus corresponents NFT, tot per un valor superior als 3 milions de dòlars. A l’abril vaig escriure en aquests mateixos bits com altres artistes com Kings of Leon, Grimes o Beeple estaven utilitzant els NFT per distribuir la seva obra. Una peça de Beeple —un collage de 5.000 fotos del seu Instagram— var arribar als 69 milions de dòlars a Christie’s, partia dels 100.

 

Tot va molt de pressa. També al nostre petit país.

Aquest desembre s’ha presentat en societat la Catalan DAO. Una DAO (de l’anglès decentralized autonomous organization) és una organització descentralitzada gestionada pels seus membres de manera transparent. Esbarts, ateneus, casals, associacions de veïns i tallers de puntaires s’inscriuen en una tradició molt arrelada als Països Catalans que es remunta als emprius i els alous medievals, al Tribunal de les Aigües de València a les experiències de col·lectivització republicana o al més recent moviment cooperativista. La diferència és que el codi que regeix una DAO és un programari de codi obert, transparent i descarregable per tothom.

La millor manera d’aprendre és amb l'experiència

Al nostre petit país, la intersecció de l’associacionisme i la tecnologia és un espai prou transitat; hi tenim iniciatives com la de Guifi.net —la xarxa de telecomunicacions de comuns més gran del món—, Vocdoni —creadors d’un sistema de governança descentralitzat— o bé la Viquipèdia —la primera pèdia en tenir contingut després de l’anglesa i primera segons el seu índex de qualitat i moltes altres iniciatives.

La darrera iniciativa, la de la Catalan DAO, una organització descentralitzada que té per objectiu impulsar tota mena de projectes artístics, culturals, econòmics, polítics i socials per mitjà de les tecnologies descentralitzades en l’àmbit cultural dels Països Catalans. La Catalan DAO es gestiona de forma transparent i democràticament per part dels seus més de 150 membres —artistes, dissenyadors, economistes, investigadors, criptògrafs, desenvolupadors, enginyers, professors, estudiants, advocats, filòlegs, educadors i qualsevol que s’hi vulgui afegir. Si hi voleu participar aquí teniu l’enllaç al seu Discord.

I com que la millor manera d’aprendre és amb l'experiència, han creat una sèrie exclusiva de 24 NFT, 24 tions dissenyats per l’artista barceloní d’origen suec Klas Ernflo, que segueixen el calendari d’Advent, de l’1 al 24 de desembre de 2021. Cada NFT és únic i representa una pintura original de 35x50cm. La compra d’un dels NFT d’Advent dona dret a diferents beneficis incloent rebre l’obra plàstica original per correu postal a qualsevol indret del món i accés exclusiu a una nadala de CaboSanRoque a partir del dia 25 de desembre de 2021 coincidint amb la subhasta de l’últim NFT (Non Fungible Tió).

'NFT d’Advent' és un projecte no especulatiu que només busca experimentar amb noves formes de finançament cultural

Els tions tenen cadascun un preu de sortida de 0,25 ETH (uns 835 euros al canvi d’ahir). El d’avui, el número 15, estava a 0,26 quan he començat a escriure l’article i a 0,28 en acabar-lo.

És important dir que el NFT d’Advent és un projecte no especulatiu que només busca experimentar amb noves formes de finançament cultural; el 50% del que genera va per l’artista, el 40% per al fons comú de propers projectes de la DAO i el 10% per les despeses en concepte de costos operatius. De moment el projecte ha generat vora 25.000 euros des de l’1 de desembre i s’espera que arribi als 45.000 per Nadal. Per cert, els tions del Klas Ernflo (cap amb barretina, ni ulls i nas) són una meravella, així com la seva reputada obra internacional.

Crec que ja sé què em cagarà el tió.