Catedràtic d'Estructura Econòmica IQS School of Management

PIB amb zero persones

06 de Juliol de 2018
Act. 06 de Juliol de 2018
Santiago Niño-Becerra

Sovint ens preguntem què passarà amb els qui avui dia no saben ni enviar un mail? Seran marginats socials? El problema ja no resideix en els qui no saben enviar un mail: els mail els enviarà un sistema expert comandat per veu o, fins i tot, pot ser que un algoritme detecti quan fa falta remetre un missatge i ho faci de forma autònoma: una companyia britànica ha desenvolupat un sistema basat en Intel·ligència Artificial que és capaç de respondre encertadament al 81% de les preguntes d'un examen que han de passar els metges en Regne Unit per treballar als hospitals quan la mitjana dels resultats dels exàmens es troba en el 72%. 

És a dir, el problema no és la complexitat de la tecnologia sinó que la tecnologia cada vegada necessita menys l'acompanyament humà per funcionar. I això és el que diferencia a aquesta revolució tecnològica d'altres succeïdes en la Història: avui és possible generar PIB amb zero persones. Hi ha els que diuen que les persones desplaçades realitzaran tasques que avui no existeixen, és possible … fins que aquestes tasques també siguin robotitzades; i hi ha uns altres que apunten al fet que les tasques en les quals la participació humana és màxima queden al marge de la tecnificació, la qual cosa és veritat, però solament fins que la tecnologia evolucioni i desenvolupi aquestes competències.

 

"El problema no és la complexitat de la tecnologia sinó que la tecnologia cada vegada necessita menys l'acompanyament humà"

Jeremy Rifkin ha estimat que si la tecnologia continua evolucionant al ritme que ho ha fet en els últims 15 anys, en algun moment del segle XXI tan sols serà necessari el 5% de la població mundial per generar el 100% del PIB del planeta. Si això succeís avui, bastarien uns 350 milions de persones. El problema és que un humà consumeix recursos encara que no els reposi, la qual cosa no succeeix amb la tecnologia, o sigui que aquesta població excedent, o emigra a altres planetes, una cosa que la tecnologia actual no permet; o es volatiliza, la qual cosa no és previsible; o és dotada d'una Renda Bàsica (RB) que permeti la seva subsistència recolzada per l'elevadíssima productivitat que amb la tecnologia podrà aconseguir-se.

En el mig termini poden establir-se planificacions de creixement demogràfic; alhora, la taxa de mortalitat augmentarà a mesura que el model de protecció social es vagi retallant (va succeir a Rússia després de la desaparició de la URSS); però la sofisticació de la tecnologia està avançant a una velocitat molt superior que la capacitat humana per frenar l'excedent demogràfic. I tot això tenint en compte que la Renda Bàsica no és la solució, sinó un mer pegat temporal que, penso, s'està complementant amb altres mesures com la legalització completa de la marihuana.

 

Ens trobem, la humanitat, el planeta, davant un escenari que mai de la vida s'havia donat: la possibilitat de dissenyar béns i serveis, de produir-los, de generar PIB, sense el concurs del treball humà, havent-se produït tal situació en un interval de temps molt breu. És a dir, el tema no és que les persones que escombren els carrers siguin substituïdes per robots autònoms i que aquestes persones s'ocupin en altres tasques, sinó que qualsevol tasca és o serà susceptible de ser realitzada per robots. Ignoro si sobre això desconeguts experts han estat debatent abans que el moment arribés, però el fet és que el moment ha arribat i no tenim respostes, només bones paraules que no es basen en res real.