Enginyera experta en innovació empresarial

No hi ha innovació sense mètode: elBulli1846

16 de Setembre de 2024
Mireia Garcia Roca | VIA Empresa

Aquest estiu he tingut el privilegi de visitar un dels majors centres de creativitat i innovació al món: elBulli1846. Aquest espai, el primer restaurant del món convertit en museu, està ubicat en l'entorn únic de Cala Montjoi i forma part de la BulliFoundation, creada per Ferran Adrià i Juli Soler l'any 2013, dos anys després del tancament de elBulli.

 

La BulliFoundation neix amb una triple missió: salvaguardar el llegat del restaurant elBulli, compartir la seva experiència en gestió i innovació, i generar contingut de qualitat sobre la restauració gastronòmica. Encara que recomano la visita a qualsevol persona interessada en la gastronomia i, sobretot, en la seva història a Espanya, aquest museu és, sobretot, un temple dedicat a la innovació en la seva forma més pura.

Soc admiradora de Ferran Adrià i del projecte elBulli des de fa molts anys. Vaig tenir l'honor de conèixer en Ferran quan encara no era (o més ben dit, encara no sabia que ho era) el millor xef del món. Encara que la seva fama es deu a haver canviat el paradigma de la cuina mundial, no és menys important la seva aportació al món de la innovació.

 

En entrar a elBulli1846, t'endinses en un ambient on la innovació no és només una paraula de moda, sinó un procés meticulosament cultivat i documentat. Durant la meva visita, vaig quedar profundament impressionada pel treball detallat que realitza la fundació per recopilar, sistematitzar i compartir el coneixement i els mètodes relacionats amb la creativitat i la innovació a través de diverses iniciatives: Bullinianos, projectes de recerca, relacions interdisciplinàries i, potser la més transcendent, la Bullipèdia.

Un dels aspectes més destacats va ser la meticulositat amb què l'equip de la fundació ha abordat el concepte de "Sapiens", una metodologia desenvolupada per comprendre i estructurar el coneixement humà, recollida en un extraordinari llibre que val la pena llegir i estudiar. La idea darrere de "Sapiens" és descompondre un fenomen complex en els seus components més simples per entendre'l a fons i així poder innovar. Aquesta metodologia, que Adrià ha aplicat a la gastronomia, és aplicable a qualsevol camp de la creativitat i la innovació. La profunditat i el rigor d'aquest enfocament són excepcionals.

Explorar l'arxiu digital de elBulliRestaurant és un dels moments més especials de la visita. Cada plat, idea i experiment està documentat amb un detall gairebé obsessiu. Però això no és un simple exercici de nostàlgia; és una eina viva per als futurs innovadors.

Ferran Adrià ha aportat grans frases i reflexions al món del management i la innovació, algunes de les quals estan recollides en tòtems a l'espai exterior introductori. Una de les més senzilles i clares és: "Innovar és no copiar".

Ferran Adrià: "Innovar és no copiar"

Aquesta frase és un recordatori que la veritable innovació requereix originalitat, esforç i una voluntat indestructible d'explorar allò desconegut. No es tracta només de crear alguna cosa nova, sinó de desafiar les convencions, de veure el món des d'una perspectiva diferent i de tenir el coratge de trencar amb l'establert per crear alguna cosa realment única. Els valors de la fundació reflecteixen clarament aquesta visió.

La fundació també és un exemple de com la innovació no ocorre en un buit. És un procés col·laboratiu que requereix un equip compromès, divers i disposat a qüestionar cada aspecte de la seva feina. Això és alguna cosa que Adrià ha fomentat des dels seus dies a elBulli i que segueix sent una pedra angular de la filosofia de la fundació. La màgia de elBulli resideix en la força de l'equip.

El que més em va impactar va ser com la fundació no es limita a preservar el llegat de elBulli, sinó que l'expandeix, el reinterpreta i el comparteix amb el món. Ferran Adrià i el seu equip estan obsessionats amb el procés d'innovació, amb entendre no només el "què", sinó també el "com" i el "per què". En aquest sentit, elBulliFoundation es converteix en una font inesgotable d'inspiració per a qualsevol persona interessada en la innovació, ja sigui en l'àmbit empresarial, tecnològic, artístic o culinari. L'esperit inclusiu, generós i col·laboratiu del projecte es respira a l'espai Bullinianos, on es recullen els noms de totes les persones que en algun moment han treballat o participat a elBulli, representades per figures amb caps de bulldog.

La visita a elBulli1846 és una experiència transformadora. No només per l'accés a un vast tresor de coneixement, sinó per la inspiració que t'emportes. És fàcil parlar d'innovació en abstracte, però veure com es realitza en la pràctica, amb una dedicació gairebé monàstica al detall i al procés, ens convida a reflexionar sobre com apliquem la innovació a les nostres pròpies vides i negocis per construir un futur millor. La visita és una invitació a continuar explorant, qüestionant i, sobretot, creant.

En un món on la paraula "innovació" sovint s'utilitza com un simple eslògan, elBulliFoundation ens recorda que la veritable innovació és una feina dura que requereix paciència, curiositat i una profunda comprensió del que ha vingut abans. Ferran Adrià i el seu equip ens mostren que innovar és un acte de valentia, un viatge que comença amb preguntes que no sempre tenen respostes clares (Què és cuinar? Com va començar la cuina? Què és crear? Què és innovar?), però que, en última instància, porta a descobriments que poden canviar el món.

"Innovar és un acte de valentia, un viatge que comença amb preguntes que no sempre tenen respostes clares"

I sabeu per què el 1846? És el nombre de plats que es van elaborar al restaurant sota la direcció d'Adrià. Cadascun d'ells, des de la seva conceptualització, esbós, prova i iteració fins a la versió definitiva, està documentat en les llibretes i l'arxiu que es conserva.

Definitivament, no hi ha innovació sense mètode.