Ens trobem en moments de canvi profund, on els valors que regien fins ara es veuen també abocats amb la transformació digital. Tot va més enllà dels canvis generacionals que es produeixen, i que sempre han estat. A més, les persones s'estan adaptant de pressa en aquests nous estàndards i esdeveniments. Els entorns cooperatius prenen cada vegada més força i en seran protagonistes d'aquí cap endavant, canviant paradigmes i maneres de pensar que fins avui havien funcionat. Però, quins són aquests nous valors que emergeixen de la transformació digital?
Compartir en lloc de competir? Cada vegada més compartirem béns i serveis de manera digital en la nostra activitat diària, en l'educació i coneixement, la sanitat, el transport i mobilitat, en l'habitatge, el lleure. I a les organitzacions, compartir estarà plenament per sobre d'altres competències més individuals. La transferència de coneixement, el grau de cooperació, l'emprenedoria social, es valorarà cada vegada més.
Sostenibilitat. El món que vivim ha de perdurar en el temps, l'empremta ecològica que deixem serà recollida per altres. Aquest plantejament ens farà més humils, estalviadors, acurats en les despeses i el consum d'energies renovables. El bé comú estarà per sobre de la cosa individual, i el bé social serà el més important. La comunicació digital ens ajudarà a ser més sostenibles.
La xarxa és demòcrata. Hi ha plena llibertat en l'accés i de plasmar-hi opinió. Tota persona serà prou important i amb una identitat pròpia que caldrà respectar; ningú podrà estar per sobre d'altres. La reivindicació de dret a ser persona, a opinar diferent i perquè no de manera disruptiva, d'obtenir alhora respecte i capacitat d'influència, en seran els seus valors.
Solidaritat. Cada vegada serem més solidaris i amb major empatia. Els mitjans digitals ens seguiran posant al dia perquè en prenguem consciència. Hi haurà notícies i esdeveniments que mobilitzaran a les persones a lluitar per un bé solidari. No hem d'oblidar que quan ajudem als altres ens sentim bé. Alliberem oxitocina, anomenada hormona de la satisfacció i de l'amor. Que curiós tot plegat, ho portem fins i tot a l'ADN.
Segurament en un futur, una nova economia social necessiti prou capital per fer front a nous reptes en educació, sanitat i lleure. Estarem preparats per donar-hi resposta?