Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec

Atenció als fraus comptables

27 de Novembre de 2020
Oriol Amat | VIA Empresa

En aquest article analitzarem la relació entre borsa, crisis econòmiques i escàndols comptables. Se sap que quan es redueix el creixement del PIB, abans es produeixen caigudes brusques i importants (cracs) en la borsa. Com es diu sovint, la borsa actua com un baròmetre predictor de la futura marxa de l'economia. I també se sap que a mesura que l'economia empitjora apareixen més escàndols comptables.

 

Després del crack de 1987 van esclatar els escàndols de Crazy Eddie, Barlow Clowes, Mini Scrib, Polly Peck i Bankers Trust.

En el crack de 2000, el gran escàndol va ser el d'Enron, però també es van produir molts altres: Microstrategy, Xerox, Lernout Hauspie, Swissair, Gescartera, Worldcom, Tyco, Health South, Freddie Mac, Parmalat i Royal Ahold.

 

També el crack de 2008 va anar acompanyat de dos grans escàndols (Lehman Brothers i Madoff) i diversos casos més com Satyam, Anglo Irish Bank, Biovail, Taylor Bean Whitaker i Monsanto.
I, en la crisi actual de 2020, de moment, ja s'han produït dos grans escàndols: Wirecard i Luckin Coffee.

Una possible explicació que els escàndols comptables apareguin després de les caigudes de l'activitat econòmica és que quan l'economia va bé, els resultats empresarials són millors i les empreses poden tendir a aplicar criteris comptables més prudents. Per exemple, augmenten les amortitzacions, provisions i altres despeses que requereixen estimacions. En canvi, quan l'economia es deteriora, els resultats empresarials tendeixen a ser més negatius i hi ha empreses que intenten dissimular-ho amb criteris comptables menys prudents. I si l'economia continua deteriorant-se els directius amb estàndards ètics més baixos, poden veure's temptats a cometre fraus comptables que, en molts casos acaben sortint a la llum, a mesura que l'economia aprofundeix el seu deteriorament.

"Quan l'economia va bé, els resultats empresarials són millors i les empreses poden tendir a aplicar criteris comptables més prudents"

La major part dels principals escàndols comptables produïts entre 1980 i 2020 coincideixen amb les crisis de 1987, 2000 i 2008. Els dos escàndols més recents (Wirecard i Luckin Coffee) s'han produït immediatament després del crack de 2020. Wirecard és el gegant tecnològic alemany de pagaments electrònics en situació d'insolvència des de juny de 2020 amb uns deutes de 3.500 milions d'euros, després de descobrir-se diverses irregularitats comptables. Tot apunta que els enganys comptables poden haver consistit a inflar els seus beneficis i simular tenir 1.900 milions d'euros en els seus comptes bancaris que, en realitat, eren inexistents. El seu conseller delegat està a la presó en espera de judici. Per altra banda, Luckin Coffee és el competidor xinès de Starbucks creat en 2017 i que va tenir una fulgurant pujada en la bossa en 2019. L'abril de 2020 es va descobrir que més de 300 milions d'euros dels seus ingressos i beneficis eren ficticis. Mentre s'investiga el cas, el seu conseller delegat i diversos directius ja han estat acomiadats.

En conclusió, atès que en 2020 s'ha produït un important crack a la borsa i, després l'activitat econòmica s'ha deteriorat molt, és possible que a continuació augmentin els escàndols comptables. Per això, en els pròxims anys, caldrà estar especialment atents a la problemàtica de la fiabilitat dels comptes. No oblidem que els fraus comptables provoquen grans pèrdues a moltes parts interessades. Aquest és el repte permanent de tots els que preparen i supervisen la qualitat dels comptes; i també dels usuaris de la informació financera.