Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec

On es pot invertir ara

19 de Novembre de 2019
Oriol Amat | VIA Empresa

Tot i ser conscient que una bona part de la població amb prou feina arriba a finals de mes i no té recursos per a invertir, sí que hi ha qui es pot plantejar què fer amb els seus estalvis. I el problema és que el moment actual és realment complicat des del punt de vista de les inversions. Els tipus d'interès estan per terra i hi ha molta incertesa. Una mostra la tenim en l'Índex d'Incertesa Econòmica que Scott Baker, professor de Northwestern, calcula des de 1997 i que, actualment, està en el seu nivell màxim. Entre els factors que provoquen incertesa està la guerra comercial entre els EUA i la Xina; i el Brexit; tot i que aquests dos focus de tensió s'han relaxat en les darreres setmanes. A nivell més proper, un altre factor que influeix és el conflicte polític, agreujat per la manca de diàleg.

 

Com que en decidir inversions tractem d'equilibrar els objectius de rendibilitat, risc i liquiditat, ara no està fàcil trobar inversions clares. De tota manera, hi ha alguna pauta que potser pot ajudar:

 

• Partim de la base que quan ens plantegem invertir, ho fem pensant en diners que no es necessiten ni a curt ni a mitjà termini. Si hi ha diners que es poden necessitar en els propers dos o tres anys, el millor és tindre'ls en inversions financeres com dipòsits bancaris que es puguin convertir en diners de manera immediata i sense riscos. Està clar que el tipus d'interès que rebrem és inferior a la inflació i que, per tant, és un tipus d'inversió amb la qual tenim una petita pèrdua, però aquest és el cost de la seguretat que ens donen aquests recursos.

"El millor és tindre els diners en inversions financeres com dipòsits bancaris que es puguin convertir en diners de manera immediata"

• La resta dels diners que no es necessiten a mitjà termini es poden invertir en altres alternatives. Descarto les inversions en mercats de divises, metalls preciosos o mercaderies (petroli...) perquè en la majoria dels casos estan dominats per uns pocs i no em veig capaç de fer previsions sobre aquests mercats.

• En inversions financeres, una alternativa a considerar és la inversió en empreses poc endeutades, amb elevats beneficis, amb bons equips directius i que estiguin en sectors que entenem i que creiem que en els anys vinents aniran a més. Per dir-ne alguns: alimentació, asseguradores, esports, farmacèutic, químic, aparcaments... Es tracta de diversificar, escollint unes 12 ó 15 empreses, de 4 ó 5 sectors. No oblidem que a una empresa, per millor que sigui, li pot passar de tot i desaparèixer. Per això, cal diversificar. Les empreses escollides han de ser barates (amb preus que no siguin més de 10 o 12 vegades els beneficis per acció) i que paguen uns dividends d'almenys el 3% o 4% del valor de l'acció. Com que la borsa de Nova York està en màxims i podria donar algun ensurt, si invertim en bones empreses i a llarg termini, en cas de caigudes sobtades dels mercats, podrem aguantar les accions fins que un temps després es tornin a recuperar, i mentrestant anirem cobrant els dividends.

• En temes immobiliaris, en la majoria dels casos els preus encara estan un 20% o més per sota dels màxims de 2008. Per això, tenint en compte els elevats lloguers, encara hi ha bones oportunitats d'inversió immobiliària, però cal triar bé les ciutats i fins i tot els barris. En canvi, hi ha zones, de Barcelona, per exemple, on els preus ja són massa alts.

"Tenint en compte els elevats lloguers, encara hi ha bones oportunitats d'inversió immobiliària"

En definitiva, hi ha alternatives immobiliàries i financeres, però hem d'adoptar una perspectiva de llarg termini. I amb inversions que s'entenguin bé. Si no tenim coneixements suficients sobre inversions, cal deixar-se assessorar per entitats o persones en les quals confiem i que comprenguin bé el nostre perfil i interessos.