President de FemCat i conseller delegat de MAT Holding

Talent Divers

11 de Juliol de 2017
Pau Relat

Què és el talent? I com es detecta? Són preguntes que plantejava fa poc un ponent expert en educació. I continuava: “El sistema educatiu ha de ser capaç d’ajudar a desenvolupar projectes de vida amb sentit”.

 

Aquesta manera d’entendre l’educació és extrapolable a d’altres àmbits. És també una manera d’entendre el rol de l’empresa a la societat. Per a FemCAT “l’empresa és societat”, i com a tal, és responsable amb el seu entorn, té un impacte social i participa activament en la definició i desenvolupament de projectes i en la transmissió d’experiència i coneixements. La cohesió social no està renyida amb la competitivitat, ans al contrari, és imprescindible perquè el talent, que a la nostra societat abunda, es pugui expressar.

"La cohesió social no està renyida amb la competitivitat, és imprescindible perquè el talent es pugui expressar"

És amb aquest esperit que fa un parell d’anys ens vam endinsar en el món de la integració laboral de les persones amb discapacitats. Hem après que més que discapacitats, hi ha persones amb moltes capacitats diverses. I que existeixen entitats amb un destacat bagatge en l’atenció i l’acompanyament d’aquestes persones, no només per al seu dia a dia, sinó també per a la integració laboral, ja sigui en centres especials de treball, ja sigui en enclavaments o en llocs de treball directes a empreses ordinàries.

 

I si ja hi ha moltes entitats que desenvolupen aquesta tasca d’una manera admirable, què havia de fer FemCAT? Doncs, primer de tot, volíem aprendre quina era la realitat, conèixer diverses experiències d’integració, i sobretot, identificar el que ha empès microempreses, petites, mitjanes i grans empreses a contractar persones amb capacitats diverses. I, el més important, identificar també aquelles pors que frenen molts empresaris a donar el pas cap a la seva contractació efectiva.

Un diàleg franc d’empresaris a empresaris ens ha permès aprendre i constatar que, com tot a la vida, és un tema de voluntat. Si un directiu inclou a les seves decisions estratègiques la contractació de persones amb capacitats diverses i se serveix de totes les eines a l’abast per a identificar i definir llocs de treball adients, hi ha moltes probabilitats que la integració laboral sigui un èxit.

"Hem après a desmitificar afirmacions que associen discapacitat i absentisme"

També hem après a desmitificar afirmacions que associen discapacitat i absentisme, o que associen la integració de les capacitats diverses a un increment de costos per a l’empresa. Al contrari, a partir de les experiències que hem conegut, a banda de permetre una major autonomia a la persona contractada, sovint es genera un ambient de col·laboració i es reforça l’esperit d’equip, sense importar tampoc ni el sector econòmic, ni la mida de l’empresa.

Les empreses haurien de ser un reflex de la societat i això, naturalment, implica que les 280.000 persones amb discapacitat reconeguda i en edat de treballar disposin d’oportunitats laborals a les empreses. Nosaltres hem volgut sumar el seu gra de sorra, recollint diferents experiències que es presentaran en el marc de la Jornada Integració laboral de les capacitats diverses, el proper dijous 13 de juliol a Calldetenes. Hi sou tots convidats.