miembro de COWOCAT RURAL

Per què fer un 'coworking' envoltat de camps

30 de Setembre de 2016
Act. 30 de Setembre de 2016
Albert Pujol
L'any 2013, es posava en marxa Zona Líquida a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), el primer espai de coworking a l'entorn rural. D'aquesta manera es materialitzava, després de tres anys de treball, l'esforç per traslladar i adaptar de la idea, filosofia i experiència dels espais de coworking urbans fora de Barcelona. A partir d'aquesta primera iniciativa, des del Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, es va veure la possibilitat d'impulsar, l'any 2014, el projecte Cowocat_Rural.

L'objectiu de dur al món rural el coworking és dinamitzar l'economia i no quedar-se, com havia passat en altres projectes anteriors, en dinamització social en l'entorn rural.Moure l'economia i fer que el coworking també sigui un pol important per a emprenedors i professionals de tot l'entorn rural català. Per dur-ho a terme cal primer teixir una xarxa d'espais de coworking a zones rurals de Catalunya. També cal definir clarament i tindre sempre en compte què és i què no és coworkingi adaptar les accions a la realitat de l'entorn rural. No serveix copiar i enganxar del model urbà perquè no funcionaria igual.

Un altre punt molt important és la formació de tècnics de dinamització econòmica, joventut, etc. en el concepte del coworking perquè sàpiguen explicar-ho bé als professionals que ja coneixen o a emprenedors, i treballar conjuntament noves accions per donar a conèixer més les bondats del coworking en l'entorn rural.

Abans d'obrir l'espai, cal tindre una mínima comunitat de professionals interessats. Per aquesta raó cal fer un estudi previ seriós que faci visible els professionals que podran formar part de l'espai i de la seva comunitat. Cal captar professionals amb perfil coworker, començant per una trobada-entrevista amb el professional per analitzar-ne les possibilitats, preguntar a diferents professionals de diferents disciplines quines necessitats tenen, captar les necessitats d'empreses de la zona per mirar de cobrir-les amb els professionals de l'espai de coworking i així captar projectes per a ells.

Però la part més important per l'èxit d'un espai de coworking és la figura del dinamitzador. El dinamitzador ha de gestionar i fer el seguiment del dia a dia de l'espai, preguntar com van els projectes als professionals de l'espai, saber analitzar quines necessitats tenen els coworkers per satisfer-les, i sobretot, generar comunitat positiva. Això no es fa en un dia, però és una part molt important de l'èxit o el fracàs d'un espai amb aquestes característiques.

Els professionals de l'espai han de tindre la possibilitat d'exposar els seus projectes realitzats o que volen realitzar a la resta de professionals de la comunitat per crear futures sinergies. Això cal forçar-ho perquè en l'entorn rural, molts cops la gent viu separada per molts kilòmetres i en zones en poca població, no és fàcil trobar un grup seriós de professionals disposats a escoltar i disposats a treballar col·laborant. Fer una bona xarxa, que funcioni realment com a tal, també ens permetrà oferir serveis a empreses de l'entorn rural que molts cops sembla que només puguin oferir professionals de l'entorn urbà.

Finalment, no podem oblidar que treball conjunt amb l'entorn urbà és molt important per dinamitzar bé el coworking en l'entorn rural. En altres zones europees, com França o Alemanya, els espais de coworking urbans tenen filials a entorns rurals que ajuden a la dinamització dels professionals i dels seus projectes, relacions, etc. i en molts casos són un punt de distinció i punt fort per captar futurs professionals. I és que ara ja podem constatar que el treball col·laboratiu a l'entorn rural és el futur del treball per a molts professionals independents, alguns dels quals estan sortint de les universitats actualment.