• Opinió
  • L'opinió
  • Per què les micro i les pimes no fan ús del saldo per formació?
Directora Fundación Cecot Formación

Per què les micro i les pimes no fan ús del saldo per formació?

28 de Gener de 2015
Act. 28 de Gener de 2015
Eulàlia Martínez
La bonificació de la formació és un recurs molt valuós a l'abast de totes les empreses. Què ho fa, que les més petites no s'aprofitin d'aquest recurs com a font de finançament? El sistema de bonificació de la formació contínua funciona des de l'any 2004, però encara ara només un 26% de les micro pimes l'utilitza.

Entre les pimes l'ús és d'un 61,4% i d'un 93,4% per les grans empreses, segons les darreres dades publicades per la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo. Totes les empreses, independentment del nombre de persones treballant o del sector en el qual operin, haurien de vetllar per tenir personal el millor preparat possible, motivat i implicat en el desenvolupament l'activitat diària, per tal que esdevinguin promotors d'innovacions, que siguin creatius, que cerquin l'eficiència als processos de treball i per aconseguir que estiguin capacitats per desenvolupar les seves tasques en un entorn i un context tan canviant com l'actual.

Per això és important que, independentment de la grandària de l'empresa, es realitzi un pla de formació anual i es tingui en compte el recurs de la bonificació com a font de finançament, especialment entre les empreses més petites.

Actualment, el sistema de la bonificació s'està utilitzant sobretot per les grans empreses i en gran part a les mitjanes, però és un sistema força desconegut per les petites empreses, ja que entre aquestes un 24% afirma no conèixer-ho o no fer-ne ús. I és una llàstima perquè aquelles empreses que no aprofiten els recursos que tenen al seu abast per formar als treballadors/es estan reduint les seves possibilitats de competitivitat i de creixement.

Però, perquè les micro empreses i les petites no fan ús d'aquest saldo? És perquè hi ha interessos a posar-ho difícil? Aquestes són algunes de les preguntes que ens arriben mitjançant les xarxes socials. I la resposta més generalitzada és que les empreses amb dimensió petita no disposen d'un perfil intern que s'encarregui de centralitzar, coordinar o gestionar la formació interna i, per tant, desconeixen aquest recurs que tenen a l'abast.

Per això és important que, tant des de les entitats empresarials com des de les sindicals, es faci el màxim de difusió en un teixit productiu que suposa el 98% de les empreses. Els diners per a la bonificació de la formació sorgeixen de la quota de formació professional que les empreses i treballadors/es paguen a la Seguretat Social. Aquest fons es comptabilitza anualment i no és acumulable d'un any per l'altre, per tant, totes aquelles empreses que abans del final d'any no hagin utilitzat el fons que tenien assignat per a la bonificació de la formació, el perdran; perdent així uns diners que podrien haver invertit en la formació del seu personal i col·laboradors al llarg de l'any.

Aquesta quota de bonificació per la formació que les empreses no han aprofitat a finals d'any es queden a les arques de la Seguretat Social que destina aquests recursos a altres polítiques d'ocupació o projectes. La nostra experiència, a Cecot Formació, ens porta a assegurar que el principal fre d'ús d'aquest recurs és el desconeixement entre les mateixes empreses; des del 2004 que assessorem i gestionem el crèdit de bonificació i comptem amb l'homologació de la FTFE en el desenvolupament d'aquest sistema.

Però a més de la bonificació també hi ha altres formes de finançament de la formació alternatives que han agafat força aquests darrers anys. Per exemple, el Permís Individual de Formació (PIF), que tal com els defineix la Fundació Tripartita és "el PIF és que l'empresa autoritza a un treballador per realitzar una acció formativa que estigui reconeguda mitjançant una titulació oficial o mitjançant una acreditació oficial, incloses les dels títols de formació professional i certificats de professionalitat" i l'empresa a canvi rep l'import de les hores que el treballador/a dedica a formació.

El tipus de formació que les empreses es poden bonificar és diversa. D'una banda el que els professionals del sector anomenem la formació d'oferta, que és aquella que es programa des d'una entitat, com per exemple la nostra, i les inscripcions de la qual estan obertes a tothom, i de l'altra banda, l'oferta a demanda o In Company, que és aquella que es dissenya per donar resposta a les necessitats específiques d'una empresa i que es pot impartir tant a l'empresa com en aules externes, i completament a mida.