Presidente de APTO

Per què només el 9% dels emprenedors prospera?

14 de Maig de 2013
Act. 14 de Maig de 2013
Felipe Romera Lubias
Recentment la nostra Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya ha celebrat la seva primera Assemblea General de l'any a Terrassa. En aquesta Assemblea, hem fet balanç de les activitats realitzades durant l'any anterior i hem aprovat el pla d'actuació per a l'any en curs. Aquest pla d'actuació per a 2013 inclou 13 objectius, entre els quals destaquen 3 que tenen especial rellevància:

1. Posicionar als parcs com a instruments claus per al desenvolupament socioeconòmic a nivell nacional i europeu.

2. Potenciar la internacionalització de les entitats gestores dels parcs i les seves entitats.

3. Facilitar l'accés a fonts de finançament per al desenvolupament de parcs.

Aquests seran els tres vectors que guiaran el desenvolupament de les activitats de l'Associació durant el present any i per a la seva consecució es fa indispensable la possibilitat de convertir els parcs en organismes intermedis de gestió dels propers fons comunitaris. D'aquesta manera, els parcs, ecosistemes de la innovació que alberguen a empresaris, administració, universitat i treballadors (parts integrants de la quàdruple hèlix) es poden convertir així en els instruments més eficaços per aconseguir el desenvolupament, execució i consecució dels objectius dels propers programes d'ajuts comunitaris.

Durant l'Assemblea, van presentar també les estadístiques d'activitat dels parcs en funcionament, membres de l'Associació, durant el 2012.

Després d'analitzar aquestes dades estadístiques destaquem que, tot i la crisi econòmica, els parcs segueixen creant noves empreses en valors similars als de l'any passat, dada que contrasta amb el resultat de l'informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) que explica que l'activitat emprenedora espanyola va baixar un 2% entre 2011 i 2012.

També resulta interessant comprovar com el nombre de noves empreses que s'instal·len als parcs ha augmentat respecte a l'any passat en un 3%. És a dir, es tracta d'empreses ja creades que busquen nous emplaçaments on consolidar el seu projecte empresarial i venir als parcs com els llocs on poden aconseguir ajuda per a aquest objectiu.

Segons explica l'informe GEM, les empreses fallen just abans del moment de la seva consolidació i només superen el tercer any i mig de vida un 9% dels emprenedors, és a dir, la mortalitat prematura dels projectes és molt elevada. És per aquest motiu, que ara més que mai la tasca d'incubació que es realitza en els parcs ha de ser reforçada.

D'altra banda, observem en les estadístiques d'activitat dels parcs durant l'any passat que l'ocupació s'està especialitzant cada vegada més en activitats d'R D i, ja que encara que l'ocupació total ha registrat una baixada del 5% respecte a 2011, l'ocupació en R D i ha augmentat un 3%.

Veiem en aquestes dades una clara resposta de les empreses dels parcs davant una difícil situació econòmica i una gran competència internacional. És a dir, davant d'aquestes dues variables, les entitats dels parcs han apostat per una especialització del seu personal en activitats d'R D i com a mitjà per aconseguir ser més innovadores i competitives.

La dada en què veiem major impacte de la crisi econòmica espanyola en els nostres parcs és en la inversió en R D que ha registrat una baixada del 12% respecte a l'any anterior.

No obstant això, aquesta dada està directament relacionada amb la retallada del 25% en els pressupostos generals de l'Estat per a 2012 en matèria d'R D i.