Director general del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya

Robòtica: motor de benestar i progrés

11 de Novembre de 2019
Pere Homs

L’evolució, com la fletxa del temps, té només un sentit. Tot canvi que va associat al pas del temps es reconeix en l'evolució. Però quan el ritme del canvi és extrem, en diem revolució. Buscant en l'enciclopèdia digital per excel·lència trobem: “revolució és una transformació profunda i ràpida de l'estructura social, econòmica i política d'una societat”. Estem vivint una revolució de la mà de la confluència de les tecnologies digitals, perquè el canvi va més de pressa del què podem preveure i controlar.

 

"L’evolució, com la fletxa del temps, té només un sentit. Tot canvi que hi va associat es reconeix en l'evolució. Però quan el ritme del canvi és extrem, en diem revolució"

La falca que ha obert camí en la revolució tecnològica no és altra que la robòtica, que amb el pas dels anys s’ha vist impulsada per d’altres tecnologies facilitadores amb les quals s’han difuminat les fronteres, com per exemple la internet de les coses, la fabricació additiva o la intel·ligència artificial. Un camí que s’iniciava ara fa 50 anys amb una primera gran onada, en la seva vessant industrial.

Una onada que avui es troba en les seves cotes més elevades, amb més de 400.000 nous robots industrials instal·lats l’any 2018 en les fàbriques d’arreu del món, dels quals 5.000 en el nostre mercat local, també en xifres de màxims. Una segona onada està tot just ara agafant alçada en la robòtica de serveis amb creixements en el 2018 de més del 30% en els seus principals àmbits: logística, inspecció i manteniment, assistència mèdica o robòtica personal i domèstica. Un veritable tsunami que ho està transformant tot.

 

Davant d'aquest vector d’innovació hi trobem la natural -atàvica, fins i tot- resistència al canvi. L’accent en les conseqüències negatives del progrés, que hi són. Possiblement la més discutida és l’eventual transformació i reducció de llocs de treball tal com els entenem avui.

"L'onada es troba en les seves cotes més elevades, amb més de 400.000 nous robots industrials instal·lats l’any 2018 en les fàbriques d’arreu del món, dels quals 5.000 en el nostre mercat local"

Tanmateix, els professionals de la robòtica, actors actius d’aquesta transformació, hem de demanar a la societat que ens reclami més i millors solucions d'acord amb l’aplicació de la tecnologia per generar major productivitat i un increment en l'eficiència en l'ús dels recursos, en la fabricació de productes i la prestació de serveis. I en aquesta missió la robòtica -industrial i de serveis- hi té un paper troncal.

Alhora, ens ha d’exigir -ens hem d’exigir- una visió sistèmica de les nostres pròpies accions. Hem d'anar més lluny de la tecnologia per reclamar, nosaltres també, que el valor econòmic que contribuïm -i hem de seguir contribuint- a crear, trobi els mecanismes per capil·laritza de manera justa en tota la societat, fent de la robòtica un veritable motor de benestar i progrés, treballant també per minimitzar els impactes socials i mediambiental amb millors i més eficients dissenys i solucions tecnològiques.

¿Qui objectivament renunciaria al progrés i benestar que la tecnologia ens està aportant i ens ha de seguir aportant en el futur? Les economies que tenen una major densitat de robots són les més avançades econòmicament i socialment. Per ajudar a reconèixer, aquesta correlació és -entre d’altres objectius- la raó per la qual des del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya vam organitzar la Nit de la Robòtica, punt de trobada dels professionals del sector, que enguany va arribar a la seva cinquena edició.