directora del programa d-LAB a Mobile World Capital Barcelona

Persones, tecnologia i relació amb l'entorn

01 de Març de 2017
Bàrbara Vallespín

Els barris amb alta concentració turística porten implícita la necessitat de conèixer com s'interrelacionen els ciutadans amb els turistes que els visiten i el mateix entorn. En una ciutat intel·ligent com Barcelona, aquesta demanda s'incrementa encara més per la necessitat de potenciar una experiència turística singular a l'alçada de la ciutat i que, en la mesura del possible, fomenti la convivència amb els seus ciutadans.

En aquest punt, propostes d'anàlisi d'entorns com el de Sagrada Família són un primer pas per conèixer l'impacte real de l'arribada de turistes a la ciutat i les implicacions dels seus desplaçaments per la capital catalana. Per aquest motiu, l'aplicació de tecnologies com el Big Data i la Internet de les Coses ens permet identificar les variables que modifiquen les interaccions entre ells (punts calents d'altra concentració ciutadana, espais d'entrada i sortida, la necessitat d'augmentar serveis de transport, etc.) per tal de poder-hi incidir.

Barcelona, com a capital mundial del mòbil, indret de referència turística i centre d'innovació digital internacional, ha vist com un projecte pilot ha aplicat per primera vegada les últimes tecnologies (Wi-Fi, GSM i sensors 3D) amb l'objectiu de recopilar i analitzar dades que permetin una millora en la qualitat de vida dels ciutadans. Més enllà de constatar que el 20% dels turistes que s'acosten al temple de Gaudí efectivament hi entra, aquesta anàlisi revela la importància d'aquest tipus de projectes per a la gestió urbana.

Construir una ciutat intel·ligent, connectada i que respongui a les demandes de ciutadans i visitants passa també per augmentar el grau de coneixement de les institucions locals sobre el que passa a temps real carrer a carrer. Implementar noves tecnologies a cada barri, amb especial atenció als punts turístics clau, pot ser una eina fonamental a l'hora d'aconseguir el coneixement directe de les necessitats i hàbits dels nostres ciutadans per tal de fer una gestió més eficient de l'espai públic.

L'escalabilitat que mostra aquesta iniciativa i el potencial d'aplicació del sistema en altres indrets turístics, tant en la mateixa ciutat com en l'àmbit internacional, reforcen encara més el paper de Barcelona com a ciutat que treballa per deixar un llegat de futur per als seus conciutadans.