Consultor internacional en estratègia d'innovació

Barcelona, un escosistema únic

30 de Setembre de 2022
Act. 30 de Setembre de 2022
Alexander Phimister | VIA Empresa

Barcelona ha fet un pas endavant. Segons dades d'Acció, més de 1900 startups operen al territori. Algunes, fins i tot, s'atreveixen a posicionar-lo com el cinquè ecosistema de la UE, darrere de París o Berlín i s'ha començat a recollir clarament els fruits de la feina que el teixit emprenedor ha fet.

 

Barcelona és el quart ecosistema europeu que acull scaleups, un total de 310 i és la cinquena ciutat que té més possibles unicorns amb 15. En els darrers anys, ha estat la davantera per nombre d'operacions d'inversió amb 2100 milions captats des del 2017 fins al 2020. Tanmateix, segons dades recollides per Fundació Bankinter, el 2021 es va realitzar una injecció de capital de 1.510,9 milions en 144 operacions amb un important augment de ronda de Sèries A. Aquest ritme de creixement i augment de volum evidència que hem entrat en una altra fase de maduresa.

En comparació, Madrid ha realitzat aquest any una mobilització de capital de més de 2500 milions, en 133 operacions a causa de l'arribada d'inversió estrangera. Això no explica un demèrit de Barcelona, ​​que ha crescut pel que fa a operacions respecte a altres anys, més aviat un mèrit propi de Madrid que ha sabut atraure aquesta inversió.

 

Barcelona ha desenvolupat un model sostingut, més a prop de client i amb més pulmó en les primeres fases abans de donar el salt al capital risc

Tot i que està intensificant de manera pública i privada el volum d'inversions, Barcelona té un rerefons, potser cultural, que s'acosta més a un model sostingut, més a prop de client i amb més pulmó en les primeres fases abans de donar el salt al capital risc. És a dir, un tipus d'inversor que s'ho pensa més, necessita més dades i pren decisions més controlades vers altres ecosistemes que tenen més aversió al risc.

Per això, un dels aspectes que seran transcendentals els propers anys és com els diferents subsistemes d'innovació de la ciutat s'interrelacionin entre ells per generar oportunitats mútues. És primordial treballar aquesta relació entre els mateixos agents de l'ecosistema, dissenyar la fórmula per articular aquestes relacions i crear els espais de col·laboració necessaris.

Un dels grans problemes històrics de Barcelona és que cadascú ha intentat fer la guerra pel seu compte. S’ha de parlar més d’espais de col·laboració i de projectes conjunts

Un dels grans problemes històrics de Barcelona és que cadascú ha intentat fer la guerra pel seu compte. S'ha de tallar d'arrel si volem aspirar a alguna cosa més. Parlem més d’espais de col·laboració, d’accionar i dissenyar més projectes conjunts i de sumar esforços. Les startups i scaleups han de trobar més suport en les grans corporacions, treballar més al costat de l'administració amb l’objectiu de crear més espais de diàleg perquè això passi.

No podem ser ni a curt, ni a mig ni a llarg termini allò que són altres, perquè no volem i perquè no va al nostre ADN. Ecosistemes com el de Sillicon Valley, Israel o Boston, tenen una alta intensitat en capital risc i més capacitat de risc. Moure'ns de forma més intel·ligent serà el que ens pot donar el cavall guanyador de la partida, tenir un fil que uneixi els diferents actors i els doni certa constància en el temps, projectes com el 22@ en són grans exemples.

En els darrers anys s’han produït dos moviments paral·lels que han estat claus en el creixement. El primer és el creixement d'infraestructures que permetin emprendre i generar noves oportunitats per metre quadrat. Això implica l'increment i el boom d'acceleradores, venture capitals, l'interès d'universitats per l'emprenedoria i la concentració de centres tecnològics que han permès generar més espais d'oportunitats.

Barcelona és la segona ciutat preferida per emp3ndre. De les més de 1.900 startups, el 17% estan fundades per estrangers

El segon moviment no és tan evident, però no el podem passar per alt. Barcelona és la segona ciutat preferida pels fundadors per emprendre segons dades d'ACCIÓ. De fet, de les més de 1.900 startups, el 17% tenen fundadors estrangers i el 26% dels treballadors també ho son.

Barcelona ho té tot a la mà, però necessitem saber qui és qui dins de l'ecosistema per visibilitzar casos, històries i donar pas als nous referents que necessitem per crear noves onades d'emprenedoria, noves col·laboracions entre agents i fer del nostre ecosistema una scaleup .

Per tot això, em plau anunciar-vos que des de VIA Empresa comencem una relació per visibilitzar els principals actors d'innovació de Catalunya. Un espai dedicat a la innovació on visibilitzar projectes, referents i actors que poden fer de Barcelona ​​el hub referent no del sud, sinó d'Europa.