La internacionalització de les empreses catalanes és un dels elements positius que caracteritzen l'entorn econòmic actual del nostre país. L'evolució de les exportacions durant els darrers anys ha estat molt positiva, amb creixements del 17,86% al 2010, del 14,26% al 2011 i del 6% durant el 2012. Aquestes dades ens confirmen el camí que han pres moltes empreses per potenciar la seva acció a l'exterior.
Tanmateix, encara queda un recorregut important per fer si considerem que a Catalunya hi ha 45.937 empreses exportadores, de les quals 13.801 ho són de manera regular. Segons el darrer Anuari de la pime, a Catalunya hi ha 496.806 empreses, per tant, el marge que poden iniciar-se en l'exportació encara és molt ampli. Tot i així, la gran majoria són pimes, i tenen més dificultats per iniciar aquests processos.
PIMEC ha calculat que només el 9% de les pimes catalanes exporten. Aquest percentatge va molt lligat a la dimensió de l'empresa. Mentre que només un 5% de les microempreses exporten, un 18% de les petites empreses tenen activitat exterior, i en les mitjanes empreses el percentatge s'enfila fins al 41%.
Malgrat les dificultats i riscos que tota acció internacional porta implícita, el balanç segueix essent clarament positiu i favorable. En el procés d'impulsar el comerç exterior de la nostra economia, tenim un paper important a jugar. Les empreses han de situar la internacionalització en el nucli de la seva estratègia, i les administracions han de facilitar-los la millora d'aquesta operativa.
En aquest sentit, hi ha àmbits que són claus: l'accés a nous mercats d'exportació, la fiscalitat, el finançament, la simplificació administrativa i els serveis duaners, i la mobilitat de les persones. Les pimes són la majoria del teixit empresarial català, i per tant, les grans protagonistes d'aquest repte. Per aquest motiu, des de PIMEC plantegem iniciatives i serveis que puguin donar resposta a les necessitats concretes de les pimes en les diferents fases del procés d'internacionalització.