Però avui dia, les bones idees, projectes empresarials solvents, iniciatives que podrien acabar-se transformant en una pime, els falten finançament per poder desenvolupar-se. I les entitats que històricament havien concedit aquest capital, bancs i caixes, no disposen de la liquidesa d'altres moments, i els seus departaments de riscos han aixecat molt el nivell d'exigència.
Això podria suposar un fre a la creació i desenvolupament de teixit empresarial per les properes dècades. No obstant, des de fa anys, s'han creat també ecosistemes d'inversors privats, business angels, family offices (private equity) i corporacions empresarials (empreses de capital risc, ventures capitals, corporate ventures,...) que donen possibilitats de finançament i capitals a projectes incipients (start-up) que, amb una bona idea i un bon emprenedor al capdavant estan disposats a assumir més riscos que la banca tradicional.
Diferents fòrums a Catalunya
Pioner a Catalunya en crear una plataforma on reunir aquests business angels o ventures capitals amb emprenedors i les seves idees de negocis fou Joan Roure, professor de la Càtedra d'Iniciativa Emprenedora del IESE. Metodologia, assessorament, networking,... que s'ha proporcionat a més de 600 emprenedors i més de 120 inversors privats que cada dos mesos es reuneixen en el Foro de Inversores Privados del IESE. D'això ja en fa més de 10 anys.
A l'estela d'aquest èxit s'han creat d'altres plataformes al nostre territori molt interessants totes elles, de la mà d'empreses o institucions on poder presentar la teva idea de negoci o invertir en start-up: La Salle Technova, El Col·legi d'Economistes, ESADE, BizBarcelona, Fòrum Impulsa,...sempre recolzats per ACCIÓ, Barcelona Activa o patronals empresarials.