• Opinió
  • L'opinió
  • El potencial de l’espai per transformar el món i l’economia

El potencial de l’espai per transformar el món i l’economia

Comptem amb un grup d’aliats invisibles, a milers de quilòmetres d’altura, que ens poden ajudar en aquest repte que afronta la humanitat: els satèl·lits

L'enlairament del coet Falcon 9, que transporta el 'Menut' | ACN
L'enlairament del coet Falcon 9, que transporta el 'Menut' | ACN
Josep Santacreu | VIA Empresa
President de la Cambra de Comerç de Barcelona
Barcelona
20 de Setembre de 2024

La lluita contra el canviclimàtic sempre m'ha preocupat, i davant d'empreses i administracions he promogut el missatge de la necessitat de cuidar el mediambient i avançar cap a models de creixement sostenible. Hi ha moltes vies per aconseguir-ho, des de la transició energètica i l’electrificació del transport fins a l’economia circular. Però poca gent sap que comptem amb un grup d’aliats invisibles, a milers de quilòmetres d’altura, que ens poden ajudar en aquest repte que afronta la humanitat: els satèl·lits.

 

Des del llançament de l’Sputnik per part de la Unió Soviètica durant la guerra freda, la posada en òrbita dels satèl·lits artificials és un dels passos endavant més rellevants de la cursa espacial. Els usos que en fem avui dia són innumerables: telecomunicacions, cartografia, geolocalització, defensa i seguretat, protecció d’incendis... molts serveis i tecnologia que utilitzem funcionen, directa o indirectament, gràcies a la intervenció d’un satèl·lit.

"Comptem amb un grup d’aliats invisibles, a milers de quilòmetres d’altura, que ens poden ajudar en aquest repte que afronta la humanitat: els satèl·lits"

Darrere del desenvolupament dels satèl·lits i les aplicacions relacionades hi ha un ecosistema empresarial molt ric, caracteritzat per ser molt intensiu en recerca, innovació i tecnologia. Tradicionalment dominada per les grans agències espacials i multinacionals, darrerament en aquesta indústria s’han començat a obrir pas pimes i startups que fabriquen tecnologia espacial i nanosatèl·lits. Es tracta de la Nova Economia de l’espai o New Space.

 

Al llarg de la seva història, la Cambra de Comerç de Barcelona ha promogut nous sectors econòmics amb potencial i creiem que el New Space té grans perspectives de creixement. És un sector que va creixent cada cop més a Catalunya, gràcies a l’alt nivell tecnològic i innovador de Catalunya. I el més important: és un sector que promou altres models de negoci i del que se’n poden aprofitar altres empreses per créixer.

La Cambra va voler donar un impuls a aquesta indústria amb la fundació d’una comissió i el 2020 va celebrar la primera jornada de la New Space Economy. La bona acollida d’aquesta iniciativa, amb més de 200 assistents, va portar a pensar encara més en gran, i el 2022, aquesta jornada es va convertir en un congrés internacional coorganitzat amb la Generalitat de Catalunya. Avui el congrés del New Space català s’ha convertit en una cita de referència estatal, un èxit que és fruit de la col·laboració amb entitats com l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, entre d’altres.

Els dies 1 i 2 d’octubre el congrés celebra la seva tercera edició a La Llotja de Mar, consolidat com un punt de trobada no només de les empreses espacials, sinó també d’empreses d’altres sectors que volen descobrir els beneficis de la tecnologia espacial. A més d’apropar el New Space a la resta de l’ecosistema empresarial, el congrés és un fòrum de coneixement sobre les aplicacions de l’espai. Un dels temes centrals de l’esdeveniment és, precisament, com la tecnologia espacial ens pot ajudar en la carrera per la sostenibilitat. 

"A més d’apropar el New Space a la resta de l’ecosistema empresarial, el congrés és un fòrum de coneixement sobre les aplicacions de l’espai"

Gràcies als satèl·lits d’observació de la Terra, es poden mesurar amb més precisió i eficàcia els efectes del canvi climàtic. Enguany es posarà el focus en com les dades dels satèl·lits poden contribuir a una millor gestió de l'aigua, un tema cabdal per assegurar la supervivència del planeta i de plena actualitat, atesa la sequera sense precedents que aquest any està patint Catalunya. La raó és que la tecnologia espacial pot, per exemple, ajudar a preveure inundacions, però també anticipar el deteriorament dels recursos hídrics i planificar el disseny d’infraestructures d’abastiment i sanejament d’aigua. 

En resum, l'espai és una oportunitat per impulsar la transformació de l’economia cap a models més internacionalitzats de més valor afegit, basats en la tecnologia i la ciència. I ho hem de saber aprofitar. Des de la Cambra, treballarem per enfortir aquest sector emergent, promovent la col·laboració entre empreses i difonent els beneficis i oportunitats que ofereix, tant per a l'ecosistema economicoempresarial com per a la societat en general.