Qatar: futbol i fake news, valgui la redundància

17 de Novembre de 2022
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Sembla que el mundial de Qatar ja ha començat, si més no a les xarxes socials, i de quina manera. Qatar Living, un web barreja de Timeout, Infojobs, Idealista i Milanuncios, està publicant al seu TikTok vídeos amb l’ambient d’aquests dies a Doha. Qatar Living té vora 410.000 seguidors a TikTok, que representa un 13,3% dels tres milions d’habitants del país. 

Resulta, pel que es veu als vídeos, que una setmana abans de la inauguració, els carrers ja són plens de seguidors abillats amb els colors de les seves seleccions, amb les cares pintades, portant banderes i fent rues amb batucada inclosa. Entre aquestes aficions matineres hi ha les d’Argentina, Brasil, Espanya, França, Portugal i Anglaterra.

Els vídeos, que acumulen milions de visualitzacions, s’han fet virals a TikTok i d’allà han saltat a la resta de xarxes socials.

 M’he entretingut a veure’ls. A continuació unes quantes reflexions.

El futbol s’està civilitzant

Les diferents aficions desfilen pels carrers d’una polidíssima Doha portant banderes, samarretes, tocant tambors, xiulets i ballant sense cridar ni massa, ni massa poc; d’una manera ordenada a la qual no estem acostumats. No es consumeix alcohol, no es llencen gots i la gent no acaba a garrotades. És especialment frapant veure la disciplina dels supporters anglesos i la quantitat de seguidors que la seva selecció té en terres qatarianes.

El futbol s’està globalitzant (més)

Els seguidors de totes les aficions són de pell morena i amb faccions del mig orient, molts podrien ser del mateix Qatar o de l'Índia. Es veu especialment en el vídeo dels supporters anglesos que, o bé han enviat tota la comunitat d’origen indi i pakistanès a Doha o bé és que Sant Jordi té molta predicació entre els locals. Un altre exemple de globalització el trobem entre els seguidors d’Argentina dels que en destaca Rashad Pilakkal, un fan de Messi de l'Índia que amb la barba tenyida de barres blanques i blaves es declara fan de Messi.

El boicot femení

Als vídeos hi ha molt poques dones. Una explicació seria la seva negativa a viatjar a una a una dictadura que no respecta els drets humans i on les dones no poden fer res sense autorització d’un home, tampoc animar les seves seleccions. Això i la situació d’esclavatge de molts treballadors immigrants, els 6.500 morts en la construcció dels estadis i la sospita de conxorxa per obtenir l’organització de la Copa del Món.

Escepticisme rampant

Però tot això podria no ser així, de fet podria ser una muntanya de fake news, una més de Qatar. Molts comentaris als vídeos, a xarxes socials i a mitjans dubten de l’autenticitat dels vídeos. Especulen amb que podrien ser falsos, que els suposats seguidors serien figurants a sou com ho demostraria el fet que algunes persones sortissin en més d’un vídeo portant samarretes diferents. L’absència de dones corroboraria que han estat organitzats per donar una sensació de normalitat a una Copa del Món que de normal no té res. 

Si fos així les conclusions en serien unes altres de ben diferents: el futbol s’hauria incivilitzat (encara) més, el que s’hauria globalitzat (més) serien les violacions als drets humans i el boicot a Qatar no l’haurien fet les dones sinó que seria Qatar qui les estaria boicotant (encara més).