directora y abogada de Legaltis

Què és el phishing?

28 de Setembre de 2013
Vanesa Alarcón
El phishing és un tipus d'estafa que es realitza a través de mitjans on-line i mitjançant la qual un estafador intenta aconseguir, d'alguns usuaris, certa informació confidencial.

Aquest estafador es fa passar per una empresa o institució en la qual l'usuari confia, per tal que aquest li faciliti les dades que demana. Normalment s'empren mecanismes com el mail, un telèfon, un missatge de text o fins i tot, una pàgina web que, aparentment, és l'oficial de l'empresa en qüestió, però que no ho és.

Avui dia, aquests estafadors són cada cop, més llestos i poden emprar moltes eines o enganys, com una sol·licitud d'una donació falsa, fer-se passar per una ONG o, fins i tot, per la Policia Nacional. En aquest últim cas, ha arribat a aparèixer un missatge a l'ordinador de l'usuari que li indica que has de pagar una multa per haver visitat pàgines amb pornografia infantil, per exemple.

 

Cal que ho tinguem clar. Aquest tipus d'accions constitueixen un delicte d'estafa al Codi Penal i també, fins i tot, pot ser constitutiu d'un delicte de descobriment i revelació de secrets, ja que ens estan demanant dades personals sense informar-nos adequadament i sense un consentiment vàlid. A més, en el cas que hi hagi danys econòmics, també es podria reclamar.

Què fer davant aquests casos? Si creiem que estem essent objecte d'una estafa d'aquest tipus, no entrem a la pàgina que ens apareix i, sobretot, no omplir cap dada. Davant el dubte, trucar a la Policia o als Mossos d'Esquadra, ja que tenen unitats especialitzades en aquests temes que ens poden informar. També, els mateixos exploradors d'Internet ens permeten notificar a les empreses que ens els ofereixen, el fet que creiem que hi ha una suplantació d'identitat amb determinada pàgina web.

 

Si, per mala sort, hem caigut en la trampa, el més convenient és, com a mínim, presentar una denúncia als Mossos i assessorar-se legalment per emprendre accions, en funció del perjudici ocasionat. També és molt aconsellable que canviem les contrasenyes dels nostres comptes on-line, enviem una alerta de frau als nostres informes de crèdit, al nostre banc i, si sabem d'un compte al qual s'hagi tingut accés de forma fraudulenta, el donem de baixa.

Si som l'empresa suplantada, també caldrà que ens posem en contacte amb la policia o jutjats competents, per tal de formular denúncia i poder presentar una possible reclamació per danys.