presidente de la patronal Cecot

reEvolucionar i revolucionar (II)

23 d'Octubre de 2016
Antoni Abad
Aquest text és la segona part de l'article publicat aquest dissabte 22 d'octubre.

L'àmbit de la fiscalitat. Si dirigim la mirada cap a l'univers de les empreses, és fàcilment constatable que no totes són iguals. La immensa majoria paguen l'impost de societats a tipus del 25 i 28%, sense diferenciar el benefici que es reinverteix del que es distribueix com a dividend. És a dir, que aquest és el nivell impositiu general per als productes i serveis que oferim, quan deixen marge. Però hi ha un altre grup d'empreses que els seus tipus efectius estan per sota del 10% o, fins i tot, per sota de l'1% dins la UE.

Per tant, hi ha unes diferències que es perceben com a greuges. És injust, genera insolidaritat per falta de contribució i provoca que la mitjana i petita empresa pagui la insuficiència contributiva de les empreses amb privilegis. En qualsevol cas i mentre no arribi l'equitat, proposem tenir informació de "traçabilitat fiscal", per conscienciar, fins i tot a l'hora de consumir. A més, vull recordar que segons estimacions oficials hi ha un 25% més de PIB espanyol que és economia no declarada. Cal reconduir aquesta barbaritat doncs suposa una injustícia i una falta d'equitat amb tots els contribuents. Abordem-ho convencent, és a dir, amb simplificació normativa, retiment de comptes i conducta ètica de les parts.

El tercer àmbit és el del mecenatge. La responsabilitat social, empresarial i ciutadana, té molt a veure amb la capacitat individual d'identificar l'interès general i actuar per millorar la societat en el seu conjunt. Qui creu en el poder de la ciutadania, l'apodera i la responsabilitza en la filantropia i el mecenatge perquè desplegui tot el seu potencial. Pel propi interès del conjunt de la societat, no convé mantenir el monopoli del bé comú en l'Estat. Per entendre la seva gravetat, cal tenir en compte que actualment l'Estat defineix què és o quines activitats són d'interès públic a través del sistema de deduccions en l'IRPF i en l'Impost de Societats.

Volem estimular ciutadans més responsables, creatius i solidaris. El marc normatiu i fiscal actual no ho permet i desdibuixa l'efecte multiplicador que el mecenatge genera. S'ha de reEvolucionar.

En resum, que el que tenim i el que veiem no ens agrada prou i depèn de nosaltres, de tots nosaltres, canviar-ho. És per això que convido a tothom a la revolució de la matèria gris. Per afrontar amb probabilitats d'èxit la reEvolució digital, industrial, energètica, tecnològica, però també la humana, social, ètica, i la democràtica i política.

reEvolucionar és essencialment inconformisme intel·ligent. Perquè incorpora talent, risc, bondat i humor.

Aquesta és la proposta dels empresaris i el compromís de l'organització que represento: promoure l'actitud de reEvolucionar i revolucionar.