• Opinió
  • L'opinió
  • Els reptes del teixit industrial i empresarial davant del canvi de paradigma
President d'Eurecat, centre tecnològic de Catalunya

Els reptes del teixit industrial i empresarial davant del canvi de paradigma

26 de Novembre de 2018
Xavier Torra

Els nous materials, la intel·ligència artificial, el big data o la robòtica col·laborativa són algunes de les innovacions que estan entrant amb força i que obren grans oportunitats per al teixit industrial i empresarial, davant d’un escenari clau per al futur marcat per la digitalització i la indústria 4.0. Aquest canvi tecnològic suposa un salt endavant vàlid per a qualsevol sector, on allò que compta és conèixer i entendre fins a quin punt les tecnologies facilitadores poden contribuir a modernitzar el model productiu i generar també nous productes i serveis.

 

Servir d’inspiració i de radar per anticipar cap a on ens movem en matèria d’innovació tecnològica és una de les funcions principals d’Eurecat i una de les vies que tenim per fer-ho és l’organització d’esdeveniments com el Future Industry Congress, que reunirà aquest dimarts a Barcelona a experts, investigadors i empresaris per intercanviar idees i experiències.

 

Una mirada estratègica serà la que oferirà el vicepresident de Negocis Corporatius i Desenvolupament internacional a l’Stanford Research Institute, Robert Pearlstein, que parlarà de l’impacte i del desafiament de les noves tecnologies en el segle XXI a partir d’algunes històries rellevants vinculades a la institució que representa i que durant més de 75 anys ha aportat innovacions disruptives al món, com el ratolí per a l'ordinador, el sistema quirúrgic DaVinci, l’ultrasó i l'assistent virtual d'Apple, SIRI.

Des del seu punt de vista, les dinàmiques que fan possible que les empreses innovin amb èxit estan directament vinculades a la identificació dels problemes que són importants per als seus clients per poder oferir-los noves solucions. Aquesta perspectiva és totalment compartida per Eurecat i, per això, transferim coneixement avançat i tecnologia tant a petites com a mitjanes i grans empreses de tots els sectors, perquè puguin augmentar la seva capacitat d’aportar valor al mercat i a la societat.

En aquest sentit, el canvi de paradigma que ha obert la fabricació avançada comporta més eficiència, més confiança, més innovació i, per tant, més competitivitat per a les empreses. Es tracta d’un model que està canviant els esquemes de la indústria tradicional, arrelant-la al territori i acostant-la als nuclis urbans per reduir costos logístics, amb força bones perspectives per fer que es converteixi en un eix del creixement econòmic sostenible i contribueixi a la generació d'ocupació de qualitat i basada en el coneixement.

"El canvi de paradigma que ha obert la fabricació avançada comporta més eficiència, més confiança, més innovació"

Amb aquesta finalitat, el Future Industry Congress aproparà les tecnologies disruptives que s’estan desenvolupant a escala mundial i que tenen repercussió en productes, serveis i processos de totes les àrees econòmiques. Un exemple que veurem és la incorporació de materials més lleugers en el sector del transport per donar resposta als creixents requeriments d’eficiència que té o la progressiva implantació de la intel·ligència artificial, que està introduint innovacions que estan transformant tot tipus de serveis, amb un especial impacte en l’aplicació de la gestió predictiva.

Les tecnologies de fabricació additiva, també conegudes com a impressores 3D, esdevenen fonamentals i imprescindibles i Barcelona està entre les ciutats més innovadores en el seu ús i en la generació de coneixement específic. Altres avanços com la robòtica o l’automatització s’afegeixen a la llista de solucions per fer el salt cap a la indústria 4.0 i que seran objecte de debat i d’anàlisi en el congrés.